Lausseli vénusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lausseli vénusz
OrszágFranciaország
Szobrásznem ismert
Készítés idejei. e. 23. évezred
Felhasznált anyagokmészkő
Elhelyezkedése
Lausseli vénusz (Franciaország)
Lausseli vénusz
Lausseli vénusz
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 44° 56′ 50″, k. h. 1° 06′ 25″Koordináták: é. sz. 44° 56′ 50″, k. h. 1° 06′ 25″
A Wikimédia Commons tartalmaz Lausseli vénusz témájú médiaállományokat.

A lausseli vénusz a franciaországi Marquay város melletti Laussel-kastélyhoz közel került elő, 1911-ben Jean-Gaston Lalanne találta. Minden más vénuszszobortól eltérően nem igazi szobor, hanem dombormű. Talán ebből eredően nagy méretű, egy 54 × 36 cm-es mészkőtömbből faragták, de ezen a lelőhelyen több más relief is volt. A többi idolhoz a nemi szervek hangsúlyos ábrázolásában és a nőalak testalkatában hasonlít, valamint a kidolgozatlan arcban. Ivókürthöz hasonló tárgyat tart a kezében, ezért Vénus à la corne (Vénusz szarvval, magyarul kürtös vénusz) néven is ismert.

A figura stílusjegyei alapján a gravetti kultúrához tartozik, kora körülbelül 25 000 év. A lelőhely szoros kapcsolatban áll a cro-magnoni ember több más lelőhelyével, így a típuslelőhellyel, Cro-Magnonnal is. A környék lelőhelyeit már a 19. századtól alaposan tanulmányozták, mint Aurignac (aurignaci kultúra leírása), Les-Eyzies (cro-magnoni ember típuslelőhelye), a Cap Blanc lelőhelye. A cro-magnoniakra jellemző módon ezt a szobrot is vörös okkerrel megfestették.

1912-ben a kürtös vénusszal együtt talált, később berlini vénusznak elnevezett leletet a feltárók egyike illegálisan a németországi Museum für Völkerkunde részére eladta a leletet, és az a második világháborúban megsemmisült. Több másolat és öntvény készült róla korábban, így nem veszett el teljesen a tudomány számára.

Ma a Bordeaux-i Musée d'Aquitaine-ban látható.

Források[szerkesztés]

  • Lalanne, J.-G., 1911. Découverte d'un bas-relief à représentation humaine dans les fouilles de Laussel, L'Anthropologie, t. 22, pp. 257–260.
  • Lalanne, J.-G. et Bouyssonie, Jean, 1941-46. Le gisement paléolithique de Laussel. Fouilles du Dr Lalanne, L'Anthropologie, t. 50, pp. 1–163.
  • Roussot, A., 2000. La Vénus à la corne et Laussel, Éditions Sud-Ouest, 32 p.

Külső hivatkozások[szerkesztés]