Lauro Müller

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lauro Severiano Müller
Lauro Muller.jpg
Született 1863. november 8.
 Brazília
Elhunyt 1926. július 30. (62 évesen)
 Brazília
Nemzetisége Brazília Brazil
Foglalkozása diplomata
Iskolái Harvard Egyetem

Lauro Severiano Müller (1863. november 8.1926. július 30.) brazil politikus, diplomata és katonai mérnök.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ifjúkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1863-ban született Santa Catarin állam, Itají nevezetű városában, Brazíliában. Édesapja (Peter Müller) és édesanyja (Anna Michels) német emigránsok voltak, a Rajna-vidékről. Unokatestvére Filipe Schmidt (szintén német származású) két terminuson keresztül Santa Catarina állam elnöke volt. Katonai szolgálatra jelentkezett, majd később egy kereskedelmi irodában kapott munkát.

Politikai pályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Politikai pályafutása 1889-ben kezdődött meg, mikor Deodoro da Fonseca, brazil miniszterelnök őt nevezte ki az állam elnökévé. Később az állam szenátora lett (1899-1926). Befolyásos politikusként több közlekedési és ipari reformot is végrehajtott Brazíliában, miközben folyamatosan kisebb írásokban publikálta a munkássága alatt szerzett tapasztalatait. Barão do Rio Branco brazil külügyminiszter halálát követően őt választották külügyminiszterré, ám 1917-ben kénytelen volt aláírni lemondását, mert német származása miatt az emberek nem voltak képesek eltűrni pozíciójában. Hivatalos útjai során számos külföldi kitüntetésben részesült. Amerikai látogatása alkalmával a Harvard Egyetem a Doctor Honoris Causa címet adományozta neki, míg Japánban tiszteletbeli szamurájjá avatták.

Visszatért szülőállamába, ahol ismét elnöknek választották, ám ő lemondott a címről és államának szenátora maradt. Müller népszerű volt gyakorlati alkotásai (Rio de Janeiro főtere és kikötője) miatt, azonban német származása miatt gyakran megvetették. Az idős politikus 1926-ban hunyt el Rio de Janeiroban.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lauro Müller című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.