Latabár Endre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Latabár Endre
LatabárEndre.jpg
Latabár Endre
Született 1811. november 16.
Kiskunhalas
Elhunyt 1873. július 10. (61 évesen)
Miskolc
Házastársa Török Mária
Gyermekei Latabár Endre, ifj.
Latabár Kálmán Árpád
Foglalkozása színész
rendező
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Latabár Endre témájú médiaállományokat.

Latabár Endre (Kiskunhalas, 1811. november 16.Miskolc, 1873. július 10.[1]) színész, rendező, színigazgató, műfordító. A Latabár-színészdinasztia alapítója.[1]

Pályája[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1831-ben a debreceni Jogakadémia hallgatói státuszát feladva csatlakozott Kilényi Dávid társulatához.[1] Operát is játszó együttesekkel fellépett Kassán, Kolozsvárott, Pécsett és más helyszíneken is.[1] Énekhangja a tenor volt, bár néha más szólamot is elénekelt.

Színművekben főleg szeleburdi gavallérokat és fiatalemberek humoros szerepeit alakította. Mivel az operaelőadások során hangját túlerőltette, ezért 1838 után már csak mint operarendező, karmester és korrepetitor munkálkodott.[1]

1842-ben a Nemzeti Színházhoz beadott pályázata nem sikerült, így saját társulatot hozott létre, amit több, mint 30 évig irányított.[1] 1849 után fontos szerepet játszott a vidéki színészet újjászervezésében és továbbélésében. Csak az ő társulata képviselte a nemzeti színészetet.[1] 1854-ben felavatta társulatával a szabadkai, 1857-ben a miskolci színházat, ahol kisebb-nagyobb kihagyásokkal 1861-ig működött, ezután még Győrött és Szegeden is sikereket ért el.

18651873 között Kassán volt igazgató. Együttese, amely prózát, operát és operettet is játszott, az egyik legerősebb társulattá vált. Igen művelt ember volt, vezetői képességei is kimagaslóak voltak. Társulatában mindig jó és híres színészek voltak, mint pl.: Szentgyörgyi István, Paulay Ede, Újházi Ede, Bercsényi Béla, Halmi Ferenc, Mándoky Béla, Déryné Széppataki Róza, Mátray Laura. Latabár idősebb korában már csak kedélyes apaszerepekben jelent meg a színpadon.

1870-ben, az első országos színészkongresszuson az ott létrehozott „színészkebelzet” igazgatósági tagjává választották.

Jól értett a zenéhez, több darabot is szerzett. 1837-től dolgozott fordítóként is, olasz, francia és német nyelvből mintegy 45 színpadi művet magyarított, elsősorban francia operetteket.

Családja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Latabár Endre szobra (Varga Éva alkotása) Miskolci Nemzeti Színház udvarán

Latabár Endre a legnevesebb magyar színészdinasztia első tagja, 1841. január 11-én Kolozsvárott kötött házasságot Török Máriával. Apósa Török István (1789–1851) kolozsvári színész, sógornője Kováts Béniné Török Katica, a vidék és Kolozsvár kedvelt komikája, sógora ifj. Török István színész.

Jelenleg a család hatodik nemzedéke van a színpadon, olyan művészek tartoznak ide, mint Latabár Kálmán, Latabár Árpád, ifj., vagy Latabár Kálmán Árpád.

Főbb szerepei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Főbb fordításai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Báthory Románcsik M.: Magyar színészek és színésznők életrajzai (Kassa, 1883)
  • Molnár Gál Péter: A Latabárok (1982).

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c d e f g Pécs lexikon  I. (A–M). Főszerk. Romváry Ferenc. Pécs: Pécs Lexikon Kulturális Nonprofit Kft. 2010. 455. o. ISBN 978-963-06-7919-0

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Latabár Endre témájú médiaállományokat.