Lávasirály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Larus fuliginosus szócikkből átirányítva)
Lávasirály
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
Család: Sirályfélék (Laridae)
Nem: Leucophaeus
Faj: L fuliginosus
Tudományos név
Leucophaeus fuliginosus
(Gould, 1841)
Szinonimák
  • Larus fuliginosus
Elterjedés
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Lávasirály témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Lávasirály témájú médiaállományokat és Lávasirály témájú kategóriát.

A lávasirály (Leucophaeus fulginosus) a madarak (Aves) osztályába a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a sirályfélék (Laridae) családjába tartozó faj.

A régebbi rendszerbesorolások a Larus nembe sorolják Larus fulginosus néven.

Előfordulása[szerkesztés]

Ecuadorhoz tartozó Galápagos-szigeteken honos, ahol három szigeten fészkel, Santa Cruz, San Cristobal és Isabela szigetén. Csak a tengerpart közelében látható madár, a szigetek belsejében nem fordul elő.

Megjelenése[szerkesztés]

Közepes méretű sirályfaj, testhossza 45 centiméter. Testalkata vékony, nyaka rövid. Szárnyai hosszabbak és hegyesebbek, mint a sirályoké általában. Színe szürke. Feje és nyaka sötétbarna. Szárnyai a testtől sötétebb szürkék, szárnyainak hegye fehér. Farkának felső része fekete, alul fehér. Szeme körül egy csupasz, piros színű bőrgyűrű látható. A szeme alatt és felett egy-egy fehér folt van.

A fiatal egyedek inkább barnás színűek.

Életmódja[szerkesztés]

Halakkal, rákokkal, kisebb gyíkokkal táplálkozik.Kifosztja más tengeri madarak fészkét és olykor ellopja, más madarak, így a lávagém által elejtett táplálékot is. A kikötők környékén többnyire a halászat során keletkezett hulladékokat gyűjti össze.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodáskor nem állnak össze a párok kolóniákba, hanem elkülönülve fészkelnek. Fészkét ágakból, földből a talajra építi és zöld növényi részekkel béleli ki. Mindig a víz közelébe fészkel, többnyire a tengerparton. Fészekalja 2 olajzöld tojásból áll, melyen 30 napig kotlik. A kikelő szürke pehelyruhás fiókákat mindkét szülő eteti. A fiatal lávasirályok 60 nap után válnak röpképessé, de szüleik még egy ideig ez után is etetik őket.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Populációja jelenleg stabil, bár igen alacsony egyedszámú. Természetes ellensége alig van, de a szigeteken meghonosodott emlősök elsősorban a házi patkányok, az elvadult macskák és kutyák sok fiókát ölnek meg. Költési területük zöme nemzeti parkokon belül fekszik, de a jobb táplálék ellátottság miatt sok madár a galápagosi kikötők, így Puerto Ayora, Puerto Baquerizo Moreno és Puerto Villamil környékére települt át, ahol fokozottan ki vannak téve az emlős ragadozók háborgatásának. Jelenleg 400 és 500 egyed közé tehető a számuk.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Lavamöwe című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]