Laposdűlő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Laposdűlő
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti épülete
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti épülete
Közigazgatás
TelepülésBudapest X. kerülete
KerületBudapest X. kerülete
Népesség
Teljes népesség7824 fő (2001)[1] +/-
Elhelyezkedése
Laposdűlő (Budapest X. kerülete)
Laposdűlő
Laposdűlő
Pozíció Budapest X. kerülete térképén
é. sz. 47° 29′ 41″, k. h. 19° 06′ 50″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 41″, k. h. 19° 06′ 50″
A Wikimédia Commons tartalmaz Laposdűlő témájú médiaállományokat.

Laposdűlő Budapest egyik városrésze a X. kerületben. Több nemzetvédelmi és rendészeti intézmény mellett változatos állagú lakótelepek találhatók a vasútvonalak által határolt illetve átszelt területen.

Fekvése[szerkesztés]

Kerepesdűlőtől (VIII. kerület) keletre, Törökőrtől (XIV. kerület) délre, míg Ligettelektől nyugatra található. Határai: Kerepesi út – a MÁV 100a (Bp.-Cegléd-Szolnok) és 142-es (Bp.-Lajosmizse-Kecskemét) közös vonala – Kőbányai út a Hungária körútig – Hungária körút a Kerepesi útig

Részei[szerkesztés]

Laposdűlő markánsan elkülönülő részekből áll.

A Kerepesi út – Pongrác út – Hős utca – Hungária körút tömbtelket a Készenléti Rendőrség laktanyája foglalja el.

A Hős utca – Zách utca – Salgótarjáni utca – Hungária körút tömbtelek nagy részén a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem található, a Hungária körút mellett volt tiszti lakótelep és a Bem József Általános Iskola, a Salgótarjáni utcában honvédségi háttérintézmények.

A Hős utca – Pongrác út – Salgótarjáni utca – Zách utca tömbtelken a Hős utcában egy rossz hírű, leromlott állagú, három házból álló kis lakóövezet van, de a telek nagy részét a Terrorelhárítási Központ (TEK) laktanyája és a BKV Kőbányai Garázs foglalja el.

A Salgótarjáni utca (37-es villamos töltése) és a Józsefvárosi, valamint Keleti-pályaudvar felől kiinduló vasútvonalak között a Hungária körúttól a Pongrác út felé haladva a leromlott állapotú, rendezetlen státusú MÁV-telep, a Fővárosi Gázművek telephelye és a részleges felújítás alatt lévő Pongráctelep (Pongrác úti lakótelep) helyezkedik el.

A Józsefvárosi, valamint Keleti-pályaudvar felől kiinduló vasútvonalaktól délre a Kőbányai útig és a vasúti deltáig a MÁV Északi Járműjavító (megszűnt) telephelye található, míg a Horog utca – Pongrác út – Kőbányai út határolta területen vegyes beépítésű ipari és lakóövezetek vannak.

Tömegközlekedése[szerkesztés]

Noha a kerületrészen számos vasútvonal és kis szakaszon az M2-es metró is áthalad, ezek egyikének sincs itt megállója, mivel a Puskás Ferenc Stadion metróállomás Laposdűlő északnyugati, míg Kőbánya alsó vasúti megállóhely a délkeleti csücskében található.

Laposdűlő nyugati szélén a Hungária körúton nappal az 1-es és 1A villamos, éjszaka pedig a 901-es és a 918-as buszjárat közlekedik. Laposdűlő északi és keleti szélén a Kerepesi és Pongrác úton a 95-ös és 195-ös busz, déli szélén a Kőbányai úton a 28-as, 28A, 62-es villamos és a 9-es busz, végül kelet-nyugati irányban keresztül a 37-es és 37A villamos, illetve a 909-es éjszakai buszjárat közlekedik.

Története[szerkesztés]

Kőbánya része, amelyet természeti adottságai miatt a 19. században egyszerűen „Laposnak” neveztek.

Területén található a Pongrác úti lakótelep, a MÁV Gépgyár munkáslakótelepe, valamint a Hős utca nagyobb része, melyek mindegyike erősen leromlott állagú,[2] a közbiztonság pedig rossz.[3] A telep lebontását 2021-re tervezik. A MÁV telep és a Hős utca között, a Hungária körúton található a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Budapest teljes utcanévlexikona. Budapest: Dinasztia Kiadó - Gemini Kiadó. 1998. ISBN 963-657-176-7