Landsraad

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Landsraad egy kitalált szervezet Frank Herbert Dűne-univerzumában. A Landsraad az Impérium összes Nemesi Házának közgyűlése.

Áttekintés[szerkesztés]

Herbert 1965-ös Dűne regénye szerint a Landsraad körülbelül 2000 évvel a Butleri Dzsihad vége előtt alakult ki, ekkortól tekinthető politikai testületnek.[1] Kezdetben Landsraad Szövetség (v. Landsraad Liga) néven hivatkoztak erre a testületre, közvetlenül a Dzsihad után uralma több mint 13 000 világra terjedt ki.[2] Ez a szervezet fontos szerepet játszik az Impérium politikai és gazdasági erőegyensúlyának fenntartásában, amely megoszlik a Landsraad, a Padisah Császár és az Űrliga között (a Bene Gesserit leginkább a titkos műveleteket részesíti előnyben a nyílt akciókkal szemben, ennek következtében a „csendes” negyedik erőként lép fel a birodalomban, egészen II. Leto Atreides bukásáig). A Császár hatalma két dologból származik: egyrészt a Sardaukarok látszólag legyőzhetetlen haderejének birodalmi felügyeletéből, valamint az Arrakis bolygó és az onnan származó megfizethetetlen melanzs birtoklásából, amely végtelen gazdagság forrása. A Landsraad képviseli az összes többi uralkodó családot, amelyeket Házaknak neveznek, amellyel igyekeznek sakkban / kordában tartani a Császár egyszemélyes hatalmát, és amely elméletileg egy azzal összehasonlítható hatalmi erőt képvisel. Mind az egyesült Házaknak, mind a Császárnak a maga részéről nagy szüksége van a csillagközi utazásra, amely viszont az Űrliga kezében van. Ezt az érzékeny erőegyensúlyt használják fel arra, hogy megakadályozzák egyes különösen nagyravágyó vagy romboló szándékú (érdek)csoportok vagy egyének a társadalom egyensúlyának felborításával fenyegető tevékenységét.

Terminológia[szerkesztés]

Az „Az Impérium terminológiájá”-ban, az 1995-ös Dűne könyvben Herbert a következő meghatározásokat adja:

Ház: egy bolygó vagy bolygórendszer uralkodó dinasztiáját vagy klánját takaró kifejezés

Nagy Házak: bolygószintű hűbérbirtokok és bolygóközi vállalkozásokat birtokosai

Alsóbb Házak: bolygószintű vállalkozói osztály

A császári Corrino-ház mellett a Herbert eredeti sorozatában szereplő nagyobb Házak az Atreides-ház és a Harkonnen-ház. Az egyedi Házak állandó versengésben állnak a hűbérbirtokok, anyagi vagy politikai hatalom vagy éppen a császári kegyek megszerzése céljából.

A Nagytanács[szerkesztés]

A Nagytanács a Landsraad belső köre a faufreluchok fennállása alatt, amely egy merev osztályszerkezet, amit az Impérium erőszakkal tart fönn.[3] A Nagytanács jogosult legfelsőbb bíróságként fellépni a Házak közötti vitákban.[4]

A Változás Bírája[szerkesztés]

Eredete[szerkesztés]

Jelentése[szerkesztés]

A landsraad egy összetett szó, amelynek jelentése „a föld(birtok) tanácsa” (az „s” a birtokos esetet jelöli). Ez a szó megvan több skandináv nyelvben is, de mára a kissé átalakult landsråd formában létezik; a dán nyelvben landsraad formában állt az 1948-as helyesírási reform előtt. A holland és afrikaans nyelvekben szintén landsraad formában szerepel, Herbert azonban a skandináv nyelvekből vette a szót. Egy interjú alkalmával így határozta meg:

Kérdés: A Dűne regényben mit jelent a Landsraad?

Herbert: Hát, a Landsraad egy régi skandináv szó, amely a földbirtokosok gyűlését jelenti. Ez történelmileg hiteles abban a tekintetben, hogy ez egy gyűlés volt, illetve a törvényhozó testület első összejövetelei — igaz, elég korai. A Landsraad — tehát a földbirtokos köznemesség.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Herbert, Frank. II. függelék: A Dűne vallása, A Dűne (1965) „Ebben az időszakban az anarchiát elsősorban az embrionális állapotban levő Liga, a Bene Gesserit és a Landsraad gátolta meg. A Landsraad, akárcsak az előző kétezer évben, most is rendszeresen összeült, a legsúlyosabb nehézségek ellenére is.” 
  2. Herbert. II. függelék: A Dűne vallása, Dune (1965) „A kirobbant [ökumenizmusellenes] zavargásokban a történészek becslése szerint nyolcvanmillióan vesztették az életüket. Ez körülbelül hatezer embert jelent a Landsraad Szövetség minden akkori tagbolygójára számítva.” 
  3. Herbert. Terminology of the Imperium (Faufreluches), Dune (1965. március 2.) 
  4. Herbert. Terminology of the Imperium (High Council), Dune (1965. március 2.) 
  5. Interviewer: Paul Turner: Vertex Interviews Frank Herbert. Volume 1, Issue 4, 1973. október 1. [2009. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 30.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Landsraad című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]