Lambert-féle koszinusztörvény

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Lambert-féle koszinusz törvény szócikkből átirányítva)

A Lambert-féle koszinusztörvény azt mondja ki, hogy egy ideális diffúz sugárzóról visszavert fény a megfigyelő látótengelye és a sík normálisa közötti szög koszinuszával arányos.[1][2][3]

ahol E, a megvilágítás

I, a fényforrás erőssége

r, a távolság a fényforrástól

, a megvilágított felület normálisa és a beérkező fény iránya közötti szög.

A törvényt Johann Heinrich Lambert (1728–1777) svájci matematikus, fizikusról nevezték el, aki ezt az összefüggést felfedezte (1760).[4] A pontszerű sugárzók koherens fényével ellentétben vannak olyan fényforrások, amelyek úgynevezett lágy fényt sugároznak. Az ilyen típusú sugárzást nevezik szórt vagy diffúz fénynek. A szórt fénynél az árnyékhatás jelentéktelen, és nem érvényesek rá a pontszerű fényforrások törvényszerűségei.

Az ideálisan diffúz felületet az ún. Lambert-féle felület, amit a Lambert-féle koszinusztörvény jellemez. Lambert törvénye a Lambert-féle felületről visszaverődő fény törvényszerűségeit tárgyalja. Az ilyen felületről hasonló sugárzás verődik vissza bármely szögből nézve. A sugárzás hasonló, de az emittált teljesítmény az emisszió szögének koszinuszával csökken.

Ha például a Nap Lambert-féle sugárzó lenne, akkor azt várhatnánk, hogy konstans fényesség lenne látható a teljes napkorongon. Valójában a Napot figyelve peremsötétedés tapasztalható, vagyis a korong a peremén sötétebb, mint a közepén, ezért a Nap nem Lambert-féle sugárzó. A fekete test viszont Lambert-féle sugárzó.

Alkalmazás[szerkesztés]

A Lambert-féle koszinusztörvényt használják ki olyan párkányzatok, díszlécek stb. esetében, ahol az anyag változtatása, vagy festése nélkül világos és sötét árnyalatokat alkalmaznak.

Irodalom[szerkesztés]

  • Pedrotti & Pedrotti: Introduction to Optics. (hely nélkül): Prentice Hall. 1993. ISBN 0135015456  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. RCA Electro-Optics Handbook, p.18 ff
  2. Modern Optical Engineering, Warren J. Smith, McGraw-Hill, p.228, 256
  3. Pedrotti & Pedrotti. Introduction to Optics. Prentice Hall (1993). ISBN 0135015456 
  4. Lambert, J H. Photometria, sive de Mensura et gradibus luminis, colorum et umbrae (1760) 

További információk[szerkesztés]