Lamb of God

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lamb of God
A Lamb of God a Sonisphere fesztiválon, 2009-ben.
A Lamb of God a Sonisphere fesztiválon, 2009-ben.
Információk
EredetUSA Richmond, Virginia, USA
Alapítva1994
Aktív évek1994–napjainkig
Műfajgroove metal, thrash metal, metalcore
KiadóLegion, Prosthetic, Black Market Activities, Epic, Roadrunner
Tagok
Randy Blythe
Mark Morton
Willie Adler
John Campbell
Art Cruz
Korábbi tagok
Chris Adler
Abe Spear

A Lamb of God weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lamb of God témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lamb of God amerikai groove metal együttes Richmondból, Virginiából. A zenekart – mely része az amerikai heavy metal új hulláma mozgalomnak[1][2] – Chris Adler, Randy Blythe, Mark Morton, John Campbell és Abe Spear alapította 1994-ben Burn the Priest néven. Első nagylemezük megjelenése után változtattak nevet.

Megalakulása óta, a Lamb of God kiadott hat stúdióalbumot, egy koncertalbumot és három DVD-t. Eladási mutatóik pedig majdnem elérik a kétmilliót az Egyesült Államokban. 2007-ben a zenekar jelölve lett Grammy-díjra Sacrament című albumukért. Részt vettek az Ozzfesten, és a Slayer The Unholy Alliance Tourján, 2006-ban. Játszottak Download fesztiválon, a Sonisphere fesztiválon az Egyesült Királyságban, Soundwave fesztiválon és a Gigantouron. A zenekar 2011 februárjában vonult stúdióba, hogy felvegyék következő albumukat, amely 2012 januárjában jelent meg Resolution címmel.[3]

Története[szerkesztés]

Megalakulás és a Burn the Priest (1994–1999)[szerkesztés]

1990-ben, Mark Morton, Chris Adler és John Campbell elindítottak egy zenekart Burn the Priest néven. A zenekar összes tagja ugyanabból az egyetemből, a Virginia Commonwealth Universityből került ki.[4] Morton elhagyja a zenekart, nem sokkal azután, hogy megszerezte diplomáját. Adler és Campbell Abe Spearrel helyettesítették Mortont. A következő öt évben a zenekar Richmondban és Virginia különböző részein próbált. 1995-ben kiadták Burn the Priest című demójukat. Az első demójuk után a zenekar felvett két demóalbumot az Agents of Satannal és a ZED-del.[5] Az együttes első három demójuk után új énekest talált, Randall Blythe személyében.[5]

1997-ben Morton visszatért az együttesbe. Két évvel később kiadhatták első stúdióalbumukat, a Burn the Priestet, a Legion Recordsnál. Mikey Bronsnan, a kiadótól, 2 500 $-t adott a zenekar tagjainak az album elkészítéséhez. Ezzel a felajánlásával megszakította a zenekar philadelphiai, saját maguk által szervezett koncertjét.[6] Az album producere a Today Is the Day gitárosa, Steve Austin volt. Spear elhagyta az együttest, ezáltal új gitárost kellett keresnie a zenekarnak. Chris Adler dobos testvére, Willie Adler lett a zenekar második gitárosa egy év múlva, majd leszerződtek a Prosthetic Recordshoz.[5] Miután néhány helyről elutasították őket (a szervezők a zenekar nevét "gonosznak" találták),[7] a zenekar átnevezte magát Burn the Priestről Lamb of Godra.

A zenekar tagjai[szerkesztés]

Jelenlegi
Korábbi
  • Abe Spear – gitár (1994–1998)
  • Chris Adler – dob (1994–2018)

Diszkográfia[szerkesztés]

Burn the Priest néven[szerkesztés]

Lamb of God néven[szerkesztés]

Stúdióalbumok
Koncertalbumok
Válogatások
Videók

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sharpe-Young, Garry (2007), Metal: A Definitive Guide, page 462, New Plymouth: Jawbone, ISBN 1906002010
  2. Metal: A Headbanger's Journey (2005, Director: Sam Dunn), Disc Two: "Metal Genealogy Chart"
  3. http://www.roadrunnerrecords.com/blabbermouth.net/news.aspx?mode=Article&newsitemID=145395[halott link]
  4. Bredimus, Kate: This week in local music: Lamb of God. Richmond.com, 2003. június 5. [2008. június 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 11.)
  5. a b c Lamb of God – Reglarwiglar interview. Reglarwiglar.com. [2008. január 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 22.)
  6. Azerrad, Michael. "Wrath of God: Almost a full decade into their harrowing journey through the metal wilderness, Richmond's finest deliver an album of biblical proportions." Revolver Apr. 2009: pp. 52–59.
  7. Kelter, Christopher J.: Pure American metal – An interview with Lamb of God. Rough Edge, 2000. november 27. (Hozzáférés: 2008. január 19.)

További információk[szerkesztés]