Laktit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Laktitol szócikkből átirányítva)
laktit

A laktit szerkezete

A laktit pálcika modellje
IUPAC-név 4-O-α-d-galaktopiranozil-d-glucit
Más nevek laktit
Kémiai azonosítók
CAS-szám 585-86-4
ATC kód A06AD12
Gyógyszer szabadnév lactitol
SMILES
OC[C@H](O)[C@@H](O)[C@]([C@H](O)CO)([H])O
[C@H]1O[C@H](CO)[C@H](O)[C@H](O)[C@H]1O
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C12H24O11
Moláris tömeg 344,31 g/mol
Olvadáspont 146 °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A laktit (a latin lac, lact- ’tej’ + -it ’cukoralkoholok jelölésére szolgáló végződés’[1] összetétele) (E966) a laktózból származtatható cukoralkohol, amit édesítőként használnak alacsony kalóriájú ételekben. A cukor édességének kb. 40%-a. A laktitot két cég gyártja, a Danisco és a Purac Biochem.

Különböző alacsony energia- és zsírtartalmú ételekben használják. Magas stabilitása miatt népszerű, sütés során sem bomlik el. Használják cukormentes édességek, jégkrémek, sütemények, csokoládék készítésekor. Jótékony hatással van a vastagbélre is. A laktitban csak 2,4 kalória (9 kilojoule) van grammonként, szemben az átlagos szénhidrátokkal, melyekben 4 kalória (17 kilojoule) grammonként.

A laktit, szorbit, xilit, mannit és maltit mind cukoralkoholok. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszerellenőrző Hivatal (FDA) „általánosan biztonságosnak elismertnek” (GRAS) nyilvánította. Jóváhagyták élelmiszer adalékként, és elismerték, hogy nem okoz fogszuvasodást vagy vércukorszint-emelkedést. A laktitot a világ minden táján több országban jóváhagyták, mint élelmiszeradalék.

Habár sok diéta- és diabetikus oldal támogatja, a laktit okozhat szorulást, felfúvódást, és hasmenést. (De csak nagyon nagy mennyiségben fogyasztva!)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. A szénhidrátok nevezéktana. [2019. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. október 3.)