Lakatos-lakótelep

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lakatostelep
Lakatostelep (pirossal) a XVIII. kerület térképén
Lakatostelep (pirossal) a XVIII. kerület térképén
Közigazgatás
TelepülésBudapest
KerületXVIII.
Alapítás ideje1960-as évek
Népesség
Teljes népességismeretlen
Elhelyezkedése
Lakatostelep (Budapest)
Lakatostelep
Lakatostelep
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 27′ 14″, k. h. 19° 10′ 26″Koordináták: é. sz. 47° 27′ 14″, k. h. 19° 10′ 26″

A Lakatos úti lakótelep – vagy LakatostelepBudapest XVIII. kerületének egyik városrésze.

Fekvése[szerkesztés]

  • Határai: A MÁV szolnoki vonala a Küllő utcától - Mikszáth Kálmán utca - Üllői út - Lakatos út - Egressy Gábor utca - Tinódi utca - Fonal utca - József utca - Nefelejcs utca - Küllő utca a MÁV szolnoki vonaláig.

Története[szerkesztés]

Két ütemben, 1963-1967 és 1975-1987 között épült a lakótelep.[1] 1974-ben itt forgatták az Utánam, srácok! című ifjúsági sorozat lakótelepi helyszíneit. Ez a tény azért nem közismert, illetve – főleg miskolciak körében – alaptalanul vitatott, mivel a történet szerint is Miskolcon játszódó filmben ezek a lakótelepi-iskolai jelenetek jellegzetes, felismerhető miskolci helyszínekkel váltakoznak, ugyanakkor a Lakatos úti lakótelepen található valamennyi bérháztípus Miskolcon is több lakótelepen megtalálható.

Lehetőségek[szerkesztés]

A lakótelepen összesen 9 játszótér és 2 sportpálya található. Valamint itt van a Görög-domb, ahol lehet sportolni, kutyákkal játszani, télen szánkózni és ugyanitt szoktak lenni rendezvények, mint például a "Lakatos napok". A vásárlásról egy Reál, egy Príma és pár kisbolt gondoskodik. A príma a lakótelep főterén van, ahol van zöldséges, söröző, gyógyszertár, gyermek rendelő, lottózó és dohánybolt. A teleppel szemben egy Lidl van. Találunk itt még bankokat, hajvágószalonokat, pékséget, játékboltot és éttermet is. A Lakatos büszkesége, a Büdi-tó.

Általános iskolák[szerkesztés]

  • Pestszentlőrinci Német Nemzetiségi Általános Iskola
  • Eötvös Loránd Általános Iskola

Mindkét iskola mellett található bölcsőde és óvoda is.

Közlekedés[szerkesztés]

A városrész szélén található a Pestszentlőrinci vasútállomás, előtte pedig a 36-os busz végállomása. A járat keresztül megy a lakótelepen. A lakótelep szélén a Nefelejcs utcában közlekedik a 182-es és 184-es busz is, melyekkel gyorsan elérhetjük a 3-as metró egyik végállomását, Kőbánya-Kispestet. A telepet az Üllői út is határolja, ahol az 50-es villamos, valamint a 950 és 950A számmal megjelölt éjszakai buszok is közlekednek. A lakótelep közelében van még a 136E, a 93A és a 93-as busz, valamint a 914-es éjszakai járat megállója.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Iván László: Budapesti falanszterek: A tömeges lakásépítés térbeli konzekvenciái. Földrajzi Értesítő, XLV. évf. 1–2. sz. (1996) 73–99. o. Hozzáférés: 2017. június 30. 1. melléklet. Budapest 1945 után épült jelentősebb lakótelepei:

Források[szerkesztés]

  • Budapest teljes utcanévlexikona

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]