1998-as labdarúgó-világbajnokság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Labdarúgó Világbajnokság 1998 szócikkből átirányítva)
Labdarúgó-világbajnokság
(1998)
(Coupe du Monde – France 98)
1998VB.JPG
Adatok
Rendező Franciaország Franciaország
Dátum június 10.július 12.
Csapatok 32 (5 szövetségből)
(selejtezőben indult: 174)
Helyszínek 10 (9 rendező városban)
Honlap Hivatalos honlap

Címvédő  Brazília
Győztes  Franciaország (1. cím)
Statisztika
Mérkőzések 64
Gólok 171 (átlag: 2,67)
Nézőszám
Összesen 2 785 100 (átlag: 43 517)

Gólkirály horvát Davor Šuker
(6 gólos)
Legjobb játékos brazil Ronaldo

 ← 1994 2002 → 

Az 1998-as labdarúgó-világbajnokság házigazdája Franciaország volt. A tornát 1998. június 10. és július 12. között rendezték. A világbajnoki címet is Franciaország válogatottja szerezte meg, miután a döntőben 3–0 arányban legyőzte a címvédő Brazíliát. Zinédine Zidane két gólt is szerzett a döntőben. A FIFA 1992-ben hozta meg a döntést, hogy Franciaország rendezheti meg a játékokat. Marokkót előzték meg ebben a versenyben.

Franciaország úgy nyerte meg a címet, hogy mindössze 2 gólt kapott az egész tornán, és egy döntetlen kivételével (az olaszok elleni negyeddöntőben) minden meccsét megnyerte. A francia kaput csak a dánoknak, illetve a horvátoknak sikerült bevenniük. Franciaország a futballtörténelem hetedik világbajnoka lett.

A torna lebonyolítási rendszere alaposan megváltozott a korábbi világbajnokságokhoz képest. Ez az első torna, ahová már 32 csapat jutott be. A csapatokat 8 darab négyfős csoportba sorsolták, ahol mindenki mindenkivel játszott egy mérkőzést. A legjobb 16 közé, az egyenes kieséses rendszerbe a 8 csoport első, illetve második helyezettjei jutottak.

Selejtezők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Részt vevő országok

Négy nemzet kvalifikálta első alkalommal magát a világbajnokságra: Horvátország, Jamaica, Japán és Dél-Afrika.

Összegzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A torna lebonyolítása különbözött az 1994-esétől, mivel a döntőt kibővítették 24-ről 32-csapatosra. A 32 csapatot nyolc négyes csoportra osztották szét. A nyolc csoportgyőztes és a nyolc csoportmásodik jutott be az egyenes kiesési szakaszba. Itt vezették be az egyenes kieséses és a helyosztó mérkőzések eldöntésére az aranygól szabályt. Egy másik változtatás, ami ezen a világbajnokságon lépett hatályba, hogy a rendes játékidő letelte után a negyedik számú játékvezető egy elektronikus kijelzőn bemutatja, hogy hány perc hosszabbítást kell lejátszani. Ez a gyakorlat azóta megmaradt, miután jól bevált a médiának és a nézőknek egyaránt.

A torna az 1994-es labdarúgó-világbajnokság győztesének, Brazíliának a Skócia felett aratott 2-1-es győzelmével kezdődött. Norvégia meglepetést okozott az A-csoportban, mivel legyőzte a címvédőt 2-1-re kettő későn szerzett találattal. Mégis mindkét csapat továbbjutott a következő körbe. Olaszország könnyedén nyerte meg a B-csoportot, míg Chilének három döntetlen is elég volt a továbbjutáshoz. Az Olaszország-Chile összecsapáson, amely 2-2-es döntetlennel ért véget, az olasz Roberto Baggiot kísértette a 4 évvel korábbi döntő büntetőpárbajában kihagyott tizenegyese: ezúttal értékesített a büntetőt, és ezzel Olaszország elérte a döntetlent.

Franciaország végigsöpört a C-csoporton, az egyedüli hibája az volt, hogy Zinédine Zidanet a Szaúd-Arábia elleni 4-0-s győzelem alkalmával kapott piros lapja miatt két mérkőzésre eltiltották. Dánia is továbbment a csoportból. Meglepetésre Nigéria volt a D-csoport győztese, amelyet Halálcsoportnak neveztek, Spanyolország újfent elbukott egy jelentős világeseményen. Nigéria 3-2-re győzte le őket egy szenzációs mérkőzésen, és továbbjutott a következő fordulóba Paraguayjal együtt.

Hollandia és Mexikó volt a továbbjutó az E-csoportból, amelyben négy mérkőzésen is döntetlen született. Németország és Jugoszlávia könnyedén jutott túl az F-csoportból.

Románia egy későn szerzett góllal 2-1-re legyőzte Angliát, és a G-csoport élén végzett; Anglia a második helyezett lett. Argentína végigsöpört a H-csoporton, Horvátország csatlakozott hozzá a második helyen.

A második körben Olaszország 1-0-ra legyőzte Norvégiát, Brazília könnyed 4-1-es győzelmet aratott Chile ellen. A világbajnokságok történetében Laurent Blanc szerezte az első aranygólt, amikor a rendező legyőzte Paraguayt 1-0 arányban. Dánia meglepte Nigériát, 4-1-re ütötte ki őket. Németország elverte Mexikót, és Hollandia is 2-1-re győzte le Jugoszláviát. Horvátország 1-0-ra verte Romániát. Argentína büntetőkkel győzte le Angliát, miután a rendes játékidő 2-2-es döntetlennel zárult, melyen a 18 éves Michael Owen gólt szerzett. A mérkőzést döntően befolyásolta David Beckham kiállítása, miután felrúgta Diego Simeonet.

Franciaország a gólnélküli döntetlent követő büntetőkkel győzte le Olaszországot a negyeddöntőben. Brazília 3-2-re nyert Dánia ellen egy izgalmas találkozón. Horvátország talán a torna legmegdöbbentőbb dolgát okozta azzal, hogy 3-0-ra legyőzte Németországot, és ezzel egész Európában ünneplést váltott ki. A Hollandia-Argentína mérkőzést tönkretette az erőszak; Hollandia 10 emberre fogyatkozott, miután Diego Simeone megsérült, és le kellett volna vinni a pályáról ápolás céljából. Később a találkozón az argentin sztár, Ariel Ortega kapott piros lapot a holland kapus, Edwin van der Sar lefejeléséért, miután van der Sar összetűzésbe került Ortegával egy büntetőgyanús esetnél.[1] Röviddel Ortega kiállítását követően Dennis Bergkamp megszerezte a továbbjutást érő gólt, így Hollandia 2-1-re bizonyult jobbnak Argentínánál.

Az elődöntőben Patrick Kluivert 1-1-re egyenlített Hollandia számára, de a hollandok nem tudtak nyerni a büntetőpárbajban, így Brazília jutott be a döntőbe. Hozzá Franciaország csatlakozott, ahol a hátvéd Lilian Thuram két gólt szerzett az Aranycipős Davor Šukert is felvonultató Horvátország ellen. A horvátok legyőzték a hollandokat a harmadik helyért rendezett mérkőzésen.

Ez volt az első alkalom, hogy a házigazda és a címvédő találkozott egymással a döntőben. Zinédine Zidane két szöglet utáni fejesgólt szerzett a 27. percben és az első félidő hosszabbításában, és Emmanuel Petit szerzett egy kései gólt a második félidő hosszabbításában, amivel Franciaország 3-0-s győzelmet aratott Brazília felett. Brazília sztárjátékosa, Ronaldo gyengén játszott, rejtélyes rohama volt az előző éjszaka, és számos kérdés vetődött fel a kezdőcsapatba állításáról. Egy becslés szerint egymillió ember vett részt Párizs utcáin az ünneplésben az éjszaka. Franciaország a hetedik világbajnok lett, Uruguayhoz, Olaszországhoz, Németországhoz, Brazíliához, Angliához és Argentínához csatlakozott.

Az esemény hivatalos dala a La Copa de la Vida volt Ricky Martin előadásában. Ezen a világbajnokságon alkalmazták elsőnek az EVS rendszert, mely a pályákon kihelyezett 20-30 kamerakép jelentős részét tudta lassítani. Ez által élvezetesebbé vált a televízió nézők számára a képi világ és a rendszer segítséget adott a vitás helyzetek gyors elemzéséhez.[2]

Footix

Kabala[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világbajnokság hivatalos kabalája Footix volt, amely egy kakas a "FRANCE 98" felirattal a mellkasán. A teste nagy része kék színű, mint a házigazda nemzeti csapat meze, a neve a "football" szóból és az "-ix" végződésből tevődik össze, ami a népszerű Astérix képregényből származik.

Helyszínek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tíz stadiont használtak a torna alatt:

Saint-Denis Marseille Párizs Lens Lyon
Stade de France Stade Vélodrome Parc des Princes Stade Félix Bollaert Stade Gerland
Férőhely: 80 000 Férőhely: 60 000 Férőhely: 49 000 Férőhely: 41 800 Férőhely: 41 200
150px Stade Velodrome.JPG Paris-Parc-des-Princes.jpg Stade Felix-Bollaert.jpg Stade-Gerland-RWC2007.JPG
Nantes Toulouse Saint-Étienne Bordeaux Montpellier
Stade de la Beaujoire Stadium de Toulouse Stade Geoffroy-Guichard Parc Lescure Stade de la Mosson
Férőhely: 38 500 Férőhely: 37 000 Férőhely: 36 000 Férőhely: 35 200 Férőhely: 33 900
Stade de la Beaujoire.jpg Geoffroy Guichard ASSE.JPG Stade Chaban-Delmas.jpg Stade de la Mosson.JPG

Játékvezetés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A világbajnokságra 32 csapat kvalifikálta magát, hogy 64 mérkőzésen eldöntse, ki lesz a soros világbajnok. A mérkőzések szabályszerű lebonyolításához játékvezetőkre, segéd-játékvezetőkre és partbírókra is szükség van. A FIFA Játékvezető Bizottsága 34 játékvezetőt, 33 asszisztenst, partbírót hívott meg a találkozók irányítására. A jelen lévő játékvezetők és partbírók több száz társuk közül, kiegyensúlyozott szakmai munkájuk alapján került kiválasztásra. A kiválasztottak a torna előtt fizikai (kooper teszt), szellemi és egészségi felmérésen vettek részt. Különféle felkészítéseken kívül első alkalommal kaptak átfogó ismereteket az egymás közötti (bíró, partbírók és a negyedik játékvezető) információs rendszer (Signal Bip) használatáról. Ezt a rendszert először Amerikában, Atlantában rendezett, a XXVI., az 1996. évi nyári olimpiai játékok labdarúgó tornáján próbálták ki, nagy sikerrrel. A játékvezetők közül öten: Ali Búdzsszajm, Lim Kee Chong, Arturo Brizio Carter, Alberto Tejada Noriega és Mario van der Ende az Egyesült Államokban rendezett, a XV., az 1994-es labdarúgó-világbajnokság döntői mérkőzésein is szerepet kapott.

Játékvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Afrika


Partjelzők


Ázsia


Partjelzők


Európa


Partjelzők
Észak-Amerika, Közép-Amerika & Karibi térség


Partjelzők


Óceánia


Partjelzők


Dél-Amerika


Partjelzők

Keretek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az összes keret teljes listájához, amely játszott a torna döntőjében, lásd az 1998-as labdarúgó-világbajnokság (keretek)-et.

Eredmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csoportkör[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden időpont helyi idő szerinti (CEST)/(UTC+2)

A-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Brazília 3 2 0 1 6 3 +3 6
 Norvégia 3 1 2 0 5 4 +1 5
 Marokkó 3 1 1 1 5 5 0 4
 Skócia 3 0 1 2 2 6 –4 1
1998. június 10.
17:30
Brazília  2 – 1  Skócia Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Garcia Aranda (ESP)
César Sampaio gól : 4' 4'
Boyd gól : 73' 73' (öngól)
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Collins gól : 38' 38' (11-esből)

1998. június 10.
21:00
Marokkó  2 – 2  Norvégia Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Un-Prasert (THA)
Hadji gól : 38' 38'
Hadda gól : 59' 59'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Chippo gól : 46' 46' (öngól)
Eggen gól : 60' 60'

1998. június 16.
17:30
Skócia  1 – 1  Norvégia Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Vágner (HUN)
Burley gól : 66' 66' (0 – 0)
Jegyzőkönyv
H. Flo gól : 46' 46'

1998. június 16.
21:00
Brazília  3 – 0  Marokkó Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Levnikov (RUS)
Ronaldo gól : 9' 9'
Rivaldo gól : 45+2' 45+2'
Bebeto gól : 50' 50'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 23.
21:00
Brazília  1 – 2  Norvégia Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Baharmast (USA)
Bebeto gól : 78' 78' (0 – 0)
Jegyzőkönyv
T.A. Flo gól : 83' 83'
Rekdal gól : 88' 88' (11-esből)

1998. június 23.
21:00
Skócia  0 – 3  Marokkó Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Ali Búdzsszajm (UAE)
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Bassir gól : 22' 22' gól : 85' 85'
Hadda gól : 46' 46'

B-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Olaszország 3 2 1 0 7 3 +4 7
 Chile 3 0 3 0 4 4 0 3
 Ausztria 3 0 2 1 3 4 –1 2
 Kamerun 3 0 2 1 2 5 –3 2
1998. június 11.
17:30
Olaszország  2 – 2  Chile Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Bouchardeau (NIG)
Vieri gól : 10' 10'
R. Baggio gól : 85' 85' (11-esből)
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Salas gól : 45' 45' gól : 49' 49'

1998. június 11.
21:00
Kamerun  1 – 1  Ausztria Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 460
Játékvezető: González (PAR)
Njanka gól : 78' 78' (0 – 0)
Jegyzőkönyv
Polster gól : 90' 90'

1998. június 17.
17:30
Chile  1 – 1  Ausztria Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Al-Ghandour (EGY)
Salas gól : 70' 70' (0 – 0)
Jegyzőkönyv
Vastić gól : 90' 90'

1998. június 17.
21:00
Olaszország  3 – 0  Kamerun Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Lennie (AUS)
Di Biagio 7'
Vieri 75', 89'
(0 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 23.
16:00
Olaszország  2 – 1  Ausztria Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Durkin (ENG)
Vieri gól : 49' 49'
R. Baggio gól : 89' 89'
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Herzog gól : 90' 90' (11-esből)

június 23, 1998
16:00
Chile  1 – 1  Kamerun Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Vágner (HUN)
Sierra gól : 20' 20' (1 – 0)
Jegyzőkönyv
Mboma gól : 55' 55'

C-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Franciaország 3 3 0 0 9 1 +8 9
 Dánia 3 1 1 1 3 3 0 4
 Dél-afrikai Köztársaság 3 0 2 1 3 6 –3 2
 Szaúd-Arábia 3 0 1 2 2 7 –5 1
1998. június 12.
17:30
Szaúd-Arábia  0 – 1  Dánia Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 140
Játékvezető: Castrilli (ARG)
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Rieper gól : 68' 68'

1998. június 12.
21:00
Franciaország  3 – 0  Dél-afrikai Köztársaság Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 077
Játékvezető: Rezende (BRA)
Dugarry gól : 34' 34'
Issa gól : 77' 77' (öngól)
Henry gól : 90' 90'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 18.
17:30
Dél-afrikai Köztársaság  1 – 1  Dánia Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 300
Játékvezető: Toro Rendon (COL)
McCarthy gól : 52' 52' (0 – 1)
Jegyzőkönyv
Nielsen gól : 13' 13'

1998. június 18.
21:00
Franciaország  4 – 0  Szaúd-Arábia Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Brizio Carter (MEX)
Henry gól : 36' 36' gól : 77' 77'
Trezeguet gól : 68' 68'
Lizarazu gól : 85' 85'
Zidane kiállítva 71'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Al-Khilaiwi kiállítva 19'

1998. június 24.
16:00
Franciaország  2 – 1  Dánia Stade Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Collina (ITA)
Djorkaeff gól : 12' 12' (11-esből)
Petit gól : 56' 56'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
M. Laudrup gól : 42' 42' (11-esből)

1998. június 24.
16:00
Dél-afrikai Köztársaság  2 – 2  Szaúd-Arábia Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Sánchez (CHI)
Bartlett gól : 19' 19' gól : 90+4' 90+4' (11esből) (1 – 1)
Jegyzőkönyv
Al-Jaber gól : 45' 45' (11-esből)
Al-Thunayan gól : 74' 74' (11-esből)

D-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Nigéria 3 2 0 1 5 5 0 6
 Paraguay 3 1 2 0 3 1 +2 5
 Spanyolország 3 1 1 1 8 4 +4 4
 Bulgária 3 0 1 2 1 7 –6 1
1998. június 12.
14:30
Paraguay  0 – 0  Bulgária Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 27 650
Játékvezető: Al-Zeid (KSA)
Jegyzőkönyv

1998. június 13.
14:30
Spanyolország  2 – 3  Nigéria Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 33 257
Játékvezető: Baharmast (USA)
Hierro gól : 20' 20'
Raúl gól : 46' 46'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
Adepoju gól : 24' 24'
Lawal gól : 72' 72'
Oliseh gól : 77' 77'

1998. június 19.
17:30
Nigéria  1 – 0  Bulgária Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Sánchez (CHI)
Ikpeba gól : 26' 26' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 19.
21:00
Spanyolország  0 – 0  Paraguay Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: McLeod (RSA)
Jegyzőkönyv

1998. június 24.
21:00
Nigéria  1 – 3  Paraguay Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 500
Játékvezető: Un-Prasert (THA)
Oruma gól : 10' 10' (1 – 1)
Jegyzőkönyv
Ayala gól : 1' 1'
Benítez gól : 58' 58'
Cardozo gól : 86' 86'

1998. június 24.
21:00
Spanyolország  6 – 1  Bulgária Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Van der Ende (NED)
Hierro gól : 5' 5' (11-esből)
Luis Enrique gól : 18' 18'
Morientes gól : 53' 53' gól : 80' 80'
Kiko gól : 88' 88' gól : 90' 90'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv
Kostadinov gól : 56' 56'

E-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Hollandia 3 1 2 0 7 2 +5 5
 Mexikó 3 1 2 0 7 5 +2 5
 Belgium 3 0 3 0 3 3 0 3
 Dél-Korea 3 0 1 2 2 9 -7 1
1998. június 13.
17:30
Dél-Korea  1 – 3  Mexikó Stade Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 133
Játékvezető: Benkö (AUT)
Ha Seok-Ju gól : 28' 28' (1 – 0)
Jegyzőkönyv
Peláez gól : 51' 51'
Hernández gól : 74' 74' gól : 84' 84'

1998. június 13.
21:00
Hollandia  0 – 0  Belgium Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 75 000
Játékvezető: Collina (ITA)
Jegyzőkönyv

1998. június 20.
17:30
Belgium  2 – 2  Mexikó Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Dallas (SCO)
Wilmots gól : 43' 43' gól : 47' 47' (1 – 0)
Jegyzőkönyv
García Aspe gól : 55' 55' (11-esből)
Blanco gól : 62' 62'

1998. június 20.
21:00
Hollandia  5 – 0  Dél-Korea Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Wójcik (POL)
Cocu gól : 38' 38'
Overmars gól : 42' 42'
Bergkamp gól : 71' 71'
van Hooijdonk gól : 80' 80'
R. de Boer gól : 83' 83'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 25.
16:00
Hollandia  2 – 2  Mexikó Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Al-Zeid (KSA)
Cocu gól : 4' 4'
R. de Boer gól : 18' 18'
(2 – 0)
Jegyzőkönyv
Peláez gól : 75' 75'
Hernández gól : 90+5' 90+5'

1998. június 25.
16:00
Belgium  1 – 1  Dél-Korea Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Rezende (BRA)
Nilis gól : 7' 7' (1 – 0)
Jegyzőkönyv
Yoo Sang-Chul gól : 71' 71'

F-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Németország 3 2 1 0 6 2 +4 7
 Jugoszlávia 3 2 1 0 4 2 +2 7
 Irán 3 1 0 2 2 4 –2 3
 Egyesült Államok 3 0 0 3 1 5 –4 0
1998. június 14.
17:30
Jugoszlávia  1 – 0  Irán Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 392
Játékvezető: Tejada (PER)
Mihajlović gól : 72' 72' (0 – 0)
Jegyzőkönyv

június 15, 1998
21:00
Németország  2 – 0  Egyesült Államok Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 43 815
Játékvezető: Belqola (MAR)
Möller gól : 8' 8'
Klinsmann gól : 64' 64'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 21.
14:30
Németország  2 – 2  Jugoszlávia Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Milton Nielsen (DEN)
Mihajlović gól : 73' 73' (öngól)
Bierhoff gól : 80' 80'
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Mijatović gól : 2' 2'
Stojković gól : 54' 54'

1998. június 21.
21:00
Egyesült Államok  1 – 2  Irán Stade Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Meier (SUI)
McBride gól : 87' 87' (0 – 1)
Jegyzőkönyv
Estili gól : 40' 40'
Mahdavikia gól : 84' 84'

1998. június 25.
21:00
Egyesült Államok  0 – 1  Jugoszlávia Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Al-Ghandour (EGY)
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Komljenović gól : 4' 4'

1998. június 25.
21:00
Németország  2 – 0  Irán Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: González (PAR)
Bierhoff gól : 50' 50'
Klinsmann gól : 57' 57'
(0 – 0)
Jegyzőkönyv

G-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Románia 3 2 1 0 4 2 +2 7
 Anglia 3 2 0 1 5 2 +3 6
 Kolumbia 3 1 0 2 1 3 -2 3
 Tunézia 3 0 1 2 1 4 -3 1
1998. június 15.
14:30
Anglia  2 – 0  Tunézia Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 54 587
Játékvezető: Okada (JPN)
Shearer gól : 43' 43'
Scholes gól : 89' 89'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 15.
17:30
Románia  1 – 0  Kolumbia Stade de Gerland, Lyon
Nézőszám: 37 572
Játékvezető: Chong (MRI)
Ilie gól : 45' 45' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 22.
17:30
Kolumbia  1 – 0  Tunézia Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Heynemann (GER)
Preciado gól : 83' 83' (0 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 22.
21:00
Románia  2 – 1  Anglia Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 500
Játékvezető: Batta (FRA)
Moldovan gól : 47' 47'
Petrescu gól : 90' 90'
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Owen gól : 79' 79'

1998. június 26.
21:00
Kolumbia  0 – 2  Anglia Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
(0 – 2)
Jegyzőkönyv
Anderton gól : 20' 20'
Beckham gól : 29' 29'

1998. június 26.
21:00
Románia  1 – 1  Tunézia Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 77 000
Játékvezető: Lennie (AUS)
Moldovan gól : 72' 72' (0 – 1)
Jegyzőkönyv
Souayah gól : 10' 10' (11-esből)

H-csoport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Csapat M Gy D V Rg Kg Gk P
 Argentína 3 3 0 0 7 0 +7 9
 Horvátország 3 2 0 1 4 2 +2 6
 Jamaica 3 1 0 2 3 9 –6 3
 Japán 3 0 0 3 1 4 –3 0
1998. június 14.
14:30
Argentína  1 – 0  Japán Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 400
Játékvezető: Van der Ende (NED)
Batistuta gól : 28' 28' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 14.
21:00
Jamaica  1 – 3  Horvátország Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 058
Játékvezető: Melo Pereira (POR)
Earle gól : 45' 45' (1 – 1)
Jegyzőkönyv
Stanić gól : 27' 27'
Prosinečki gól : 53' 53'
Šuker gól : 69' 69'

1998. június 20.
14:30
Japán  0 – 1  Horvátország Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Ramdhan (TRI)
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Šuker gól : 77' 77'

1998. június 21.
17:30
Argentína  5 – 0  Jamaica Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 000
Játékvezető: Pedersen (NOR)
Ortega gól : 31' 31' gól : 55' 55'
Batistuta gól : 72' 72' gól : 80' 80' gól : 82' 82' (11-esből)
(1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 26.
16:00
Argentína  1 – 0  Horvátország Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Belqola (MAR)
Pineda gól : 36' 36' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 26.
16:00
Japán  1 – 2  Jamaica Stade Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Benkö (AUT)
Nakayama gól : 74' 74' (0 – 1)
Jegyzőkönyv
Whitmore gól : 39' 39' gól : 54' 54'

Egyenes kieséses szakasz[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyolcaddöntők Negyeddöntők Elődöntők Döntő
                                 
június 27. – Marseille            
 Olaszország 1
július 3. – Saint-Denis
 Norvégia 0  
 Olaszország 0 (3)
június 28. – Lens
   Franciaország 0 (4)  
 Franciaország 1
július 8. – Saint-Denis
 Paraguay 0  
 Franciaország 2
június 29. – Montpellier
   Horvátország 1  
 Németország 2
július 4. – Lyon
 Mexikó 1  
 Németország 0
június 30. – Bordeaux
   Horvátország 3  
 Románia 0
július 12. – Saint-Denis
 Horvátország 1  
 Franciaország 3
június 27. – Paris
   Brazília 0
 Brazília 4
július 3. – Nantes
 Chile 1  
 Brazília 3
június 28. – Saint-Denis
   Dánia 2  
 Nigéria 1
július 7. – Marseille
 Dánia 4  
 Brazília 1 (4)
június 29. – Toulouse
   Hollandia 1 (2)   Bronzmérkőzés
 Hollandia 2
július 4. – Marseille július 11. – Paris
 Jugoszlávia 1  
 Hollandia 2  Horvátország 2
június 30. – St. Étienne
   Argentína 1    Hollandia 1
 Argentína 2 (4)
 Anglia 2 (3)  

Nyolcaddöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998. június 27.
16:30
Olaszország  1 – 0  Norvégia Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Heynemann (GER)
Vieri gól : 18' 18' (1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 27.
21:00
Brazília  4 – 1  Chile Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: Batta (FRA)
César Sampaio gól : 11' 11' gól : 27' 27'
Ronaldo gól : 45+1' 45+1' (11-esből) gól : 70' 70'
(3 – 0)
Jegyzőkönyv
Salas gól : 68' 68'

1998. június 28.
16:30
Franciaország  1 – 0  (h. u.)  Paraguay Stade Félix Bollaert, Lens
Nézőszám: 38 100
Játékvezető: Bujsaim (UAE)
Blanc gól : 113' 113' (0 – 0, 0 – 0, 1 – 0)
Jegyzőkönyv

1998. június 28.
21:00
Nigéria  1 – 4  Dánia Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 77 000
Játékvezető: Meier (SUI)
Babangida gól : 78' 78' (0 – 2)
Jegyzőkönyv
Møller gól : 3' 3'
B. Laudrup gól : 12' 12'
Sand gól : 60' 60'
Helveg gól : 76' 76'

1998. június 29.
16:30
Németország  2 – 1  Mexikó Stade de la Mosson, Montpellier
Nézőszám: 29 800
Játékvezető: Melo Pereira (POR)
Klinsmann gól : 75' 75'
Bierhoff gól : 86' 86'
(0 – 0)
Jegyzőkönyv
Hernández gól : 47' 47'

1998. június 29.
21:00
Hollandia  2 – 1  Jugoszlávia Stade de Toulouse, Toulouse
Nézőszám: 33 500
Játékvezető: Garcia Aranda (ESP)
Bergkamp gól : 38' 38'
Davids gól : 90+2' 90+2'
(1 – 0)
Jegyzőkönyv
Komljenović gól : 48' 48'

1998. június 30.
16:30
Románia  0 – 1  Horvátország Parc Lescure, Bordeaux
Nézőszám: 31 800
Játékvezető: Castrilli (ARG)
(0 – 1)
Jegyzőkönyv
Šuker gól : 45+2' 45+2' (11-esből)

1998. június 30.
21:00
Argentína  2 – 2  (h. u.)  Anglia Stade Geoffroy-Guichard, Saint-Étienne
Nézőszám: 30 600
Játékvezető: Milton Nielsen (DEN)
Batistuta gól : 6' 6' (11-esből)
Zanetti gól : 45+1' 45+1'
(2 – 2, 2 – 2, 2 – 2)
Jegyzőkönyv
Shearer gól : 10' 10' (11-esből)
Owen gól : 16' 16'
Büntetőpárbaj:
Berti Értékesítve
Crespo Elhibázott (védték)
Verón Értékesítve
Gallardo Értékesítve
Ayala Értékesítve
4 – 3 Értékesítve Shearer
Elhibázott (védték) Ince
Értékesítve Merson
Értékesítve Owen
Elhibázott (védték) Batty

Negyeddöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998. július 3.
16:30
Franciaország  0 – 0  (h. u.)  Olaszország Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 77 000
Játékvezető: Dallas (SCO)
Jegyzőkönyv
Büntetőpárbaj:
Zidane Értékesítve
Lizarazu Elhibázott (védték)
Trezeguet Értékesítve
Henry Értékesítve
Blanc Értékesítve
4 – 3 Értékesítve R. Baggio
Elhibázott (védték) Albertini
Értékesítve Costacurta
Értékesítve Vieri
Elhibázott (keresztléc) Di Biagio

1998. július 3.
21:00
Brazília  3 – 2  Dánia Stade de la Beaujoire, Nantes
Nézőszám: 35 500
Játékvezető: Al-Ghandour (EGY)
Bebeto gól : 11' 11'
Rivaldo gól : 27' 27' gól : 60' 60'
(2 – 1)
Jegyzőkönyv
Jørgensen gól : 2' 2'
B. Laudrup gól : 50' 50'

1998. július 4.
16:30
Hollandia  2 – 1  Argentína Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 55 000
Játékvezető: Brizio Carter (MEX)
Kluivert gól : 12' 12'
Bergkamp gól : 89' 89'
Numan kiállítva 76'
(1 – 1)
Jegyzőkönyv
López gól : 17' 17'
Ortega kiállítva 87'

1998. július 4.
21:00
Németország  0 – 3  Horvátország Stade Gerland, Lyon
Nézőszám: 39 100
Játékvezető: Pedersen (NOR)
Wörns kiállítva 40' (0 – 1)
Jegyzőkönyv
Jarni gól : 45+3' 45+3'
Vlaović gól : 80' 80'
Šuker gól : 85' 85'

Elődöntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998. július 7.
21:00
Brazília  1 – 1  (h. u.)  Hollandia Stade Vélodrome, Marseille
Nézőszám: 54 000
Játékvezető: Bujsaim (UAE)
Ronaldo gól : 46' 46' (0 – 0, 1 – 1, 1 – 1)
Jegyzőkönyv
Kluivert gól : 87' 87'
Büntetőpárbaj:
Ronaldo Értékesítve
Rivaldo Értékesítve
Emerson Értékesítve
Dunga Értékesítve
4 – 2 Értékesítve F. de Boer
Értékesítve Bergkamp
Elhibázott (védték) Cocu
Elhibázott (védték) R. de Boer

1998. július 8.
21:00
Franciaország  2 – 1  Horvátország Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 76 000
Játékvezető: Garcia Aranda (ESP)
Thuram gól : 47' 47' gól : 69' 69' (0 – 0)
Jegyzőkönyv
Šuker gól : 46' 46'

Bronzmérkőzés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1998. július 11.
21:00
Hollandia  1 – 2  Horvátország Parc des Princes, Párizs
Nézőszám: 45 500
Játékvezető: González (PAR)
Zenden gól : 21' 21' (1 – 2)
Jegyzőkönyv
Prosinečki gól : 13' 13'
Šuker gól : 35' 35'

Döntő[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


1998. július 12.
21:00
Brazília  0 – 3  Franciaország Stade de France, Saint-Denis
Nézőszám: 80 000
Játékvezető: Belqola (MOR)
(0 – 2)
Jegyzőkönyv
Zidane gól : 27' 27' gól : 45+1' 45+1'
Petit gól : 90+3' 90+3'

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Világbajnok:
Franciaország
FRANCIAORSZÁG
Aranycipő: Aranylabda: Legjobb kapus: FIFA Fair Play-díj: Legszórakoztatóbb csapat:
horvát Davor Šuker brazília Ronaldo
francia Fabien Barthez
 Anglia
 Franciaország
 Franciaország

All-star csapat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapusok Védők Középpályások Csatárok

francia Fabien Barthez
paraguay José Luis Chilavert

brazília Roberto Carlos
francia Marcel Desailly
francia Lilian Thuram
hollandia Frank de Boer
paraguay Carlos Gamarra

brazília Dunga
brazília Rivaldo
dánia Michael Laudrup
francia Zinédine Zidane
hollandia Edgar Davids

brazília Ronaldo
horvát Davor Šuker
dánia Brian Laudrup
hollandia Dennis Bergkamp

Gólszerzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

6 gólos
5 gólos
4 gólos
3 gólos
2 gólos
1 gólos
Öngól

Közvetítések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországon az addigi vb-khez hasonlóan az MTV rendelkezett a közvetítési jogokkal. Valamennyi mérkőzés élőben került képernyőre, kivéve az utolsó csoportkör párhuzamos mérkőzései, amelyekről összefoglaló készült. A negyeddöntőig a közvetítések fele-fele arányban voltak láthatók az MTV1 és az MTV2 csatornán, a kommentátorok Knézy Jenő és Gundel Takács Gábor voltak. A legjobb négy mérkőzéseit az egyes csatornán, Knézy Jenő kommentálásával sugározták.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]