La Dispute

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
La Dispute
2012-ben az iowai County Centerben
2012-ben az iowai County Centerben
Információk
EredetUSA Grand Rapids, Michigan, Egyesült Államok
Alapítva2005
Aktív évek2004-napjainkig
MűfajPost-hardcore, spoken word, progresszív rock, screamo
KiadóNo Sleep, Forest Life, Friction, Better Living, Big Scary Monsters
Tagok
Jordan Dreyer
Brad Vander Lugt
Chad Sterenberg
Adam Vass
Korábbi tagok
Kevin Whittemore
Adam Kool
Derek Sterenberg

A La Dispute weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz La Dispute témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A La Dispute egy 2004-ben alakult amerikai post-hardcore együttes a Michigan állambeli Grand Rapidsből. A jelenlegi felállás: Jordan Dreyer (ének), Brad Vander Lugt (dob), Chad Sterenberg (gitár) és Adam Vass (basszusgitár).

Első, Vancouver című kislemezük 2006-ban jelent meg a Friction Records gondozásában, ezután ideiglenesen a Forest Life-hoz szerződtek, a 2008-as Here, Hear. és a Untitled 7" kislemezek után ismét kiadót váltottak. Az első album, a Somewhere at the Bottom of the River Between Vega and Altair már a No Sleep Recordsnál jelent meg a Here, Hear II. kislemezzel együtt. Ezt a Here, Hear III. (2009), a The Worth of the World (2010) és a Never Come Undone (2011) követte, majd 2011-ben a második nagylemez, a Wildlife. A harmadik album 2014. március 18-án jelent meg, Rooms of the House címmel.

Történet[szerkesztés]

Megalakulás, kezdeti évek és a Vancouver (2004-2007)[szerkesztés]

A zenekart 2004 végén alapította két unokatestvér, Jordan Dreyer és Brad Vander Lugt, később csatlakozott hozzájuk Kevin Whittemore, Derek Sterenberg és Adam Kool. Dreyer nem a klasszikus értelemben vett énekes, a La Dispute előtt nem volt tagja másik együttesnek, nem zenével foglalkozott, hanem verseket és rövid történeteket írt. Az első fellépések helyszíne általában valamelyikük háza vagy a Grand Rapids belvárosában lévő Division Avenue Arts Collective művészeti galéria, közösségi és koncertközpont volt. 2006. április 15-én, egy nappal a Vancouver megjelenése után Chad Sterenberg helyét a bátyja, Derek vette át. Adam Vass basszusgitáros 2007-ben váltotta Adam Koolt. Jordan elmondása szerint ezzel a felállással kezdték el igazán komolyan venni a projektet.

Here, Hear. I, II & III és a Somewhere at the Bottom of the River Between Vega and Altair (2008–2009)[szerkesztés]

Az együttes 2008 elején a dél-kaliforniai No Sleep Recordsszal írt alá szerződést. Ezt a lépést Jordan azzal magyarázta, hogy a kiadónak és nekik nagyon hasonlóak voltak a távlati terveik: "A No Sleep legfőbb vonzereje az volt, hogy miután beszéltünk Chris Hansennel [a kiadó alapítója], egyértelműen látszott, hogy a szándékai összhangban vannak a mieinkkel." Hogy kitöltsék a Vancouver és a készülő album közti időt, kiadták az Untitled 7" című exkluzív bakelitlemezt, amelyen már a stúdiózás idején készült két szám hallható (Only Everything Below, Shall Never Lose Its Power). Májusban megjelent a Here, Hear., amit később két folytatása követett. 2008. november 11-én megjelent az első nagylemez, a Somewhere at the Bottom of the River Between Vega and Altair, amit a Grand Rapids-i StudiOtte-ban rögzítettek. Az album dalszövegeinek témája egy kínai népmese köré szerveződnek, ami egy hercegről és egy hercegnőről szól, akiket az esküvő után elválaszt egymástól egy folyó, amin nem szabad átkelniük. A szövegek nem kötődnek szigorúan a meséhez, inkább kiindulási pontként használják a hasonló küzdelmek leírásához, amikkel az emberek szembenéznek. Az album pozitív fogadtatásra talált, a kritikusok elismerően írtak róla. Novemberben három lemezbemutató koncertet adtak Michigan államban: 8-án Grand Rapidsben, 14-én Traverse City-ben, 22-én pedig Howell városában. Ugyanekkor jött ki a Here, Hear II. kislemez, amit önállóan nem lehetett kapni, csak az album első háromszáz példányához járt.

2009. december 25-én jelent meg a magánkiadású Here, Hear III., amit az együttes Bandcamp-oldaláról lehetett letölteni. Ide egyúttal a korábbi kislemezek is felkerültek, valamint egy karácsonyi EP, a Winter Tour Holiday CD-R, ami két felvételt tartalmazott, a Twas the Night Before Christmas feldolgozását (eredetileg Clement Clarke Moore verse 1837-ből), valamint a First Snow in Silent Grand Rapids című új számot. Bár a dalok ingyen letölthetőek voltak, fizetni is lehetett értük, minden ilyen adományt a Well House Community Living of Grand Rapids javára fordítottak, ez egy non-profit program, ami hajléktalan családok számára igyekszik átmeneti vagy állandó szállást biztosítani. Az adománygyűjtés 2010. január 17-éig tartott, a La Dispute jóvoltából 1715 dollár gyűlt össze. Az ezután érkezett összegeket a következő album kiadásának költségeire fordították.

The Worth of the World, Never Come Undone és a Wildlife (2010–2012)[szerkesztés]

Rooms of the House (2013–napjainkig)[szerkesztés]

Stílus, jellemzők[szerkesztés]

Név és logó[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

Hatások, inspirációk[szerkesztés]

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok
Korábbi tagok
  • Derek Sterenberg – gitár (2004–2006)
  • Adam Kool – basszusgitár (2004–2007)
  • Kevin Whittemore – gitár (2004–2014)
Idővonal

Diszkográfia[szerkesztés]

Albumok
Kislemezek

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a La Dispute (band) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:La Dispute
A Wikimédia Commons tartalmaz La Dispute témájú médiaállományokat.
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap