Repülő-kísérleti Üzemek (Łódź)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(LWD szócikkből átirányítva)

A Repülő-kísérleti Üzemek (LWD – Lotnicze Warsztaty Doświadczalne) Łódźban 19451950 között működött lengyel repülőgépgyártó üzem és tervezőiroda volt. A második világháborút követően az első üzem volt, ahol megindult a repülőgépek tervezése és gyártása. A repülőgépeik típusjelzése LWD volt.

Története[szerkesztés]

Az LWD Szpak 4
(Lengyel Repülési Múzeum)
TS–9 Junak 3
(Lengyel Repülési Múzeum)

A második világháború alatt a lengyel repülőgépipar teljesen megsemmisült. Lengyelország keleti területeinek felszabadulása után 1944 októberében Lublinban több repülőgéptervező részvételével megalakult a közlekedési minisztérium tervezőirodája. Ennek igazgatójává Aleksander Sułkowskit nevezték ki, a főkonstruktőr pedig Tadeusz Sołtyk lett. Rendkívül rossz körülmények között kezdtek hozzá első repülőgépük, a Szpak 1 tervezéséhez. 1945 elején a tervezőirodát átköltöztették az időközben felszabadult Łódźba. A tervezőiroda bázisán 1945. április 1-jén pedig létrehozták a Repülő-kísérleti üzemeket, amely a tervezésen kívül a prototípusok megépítésére és kis sorozatú gyártásra is alkalmas volt.

A Szpak 1 végül nem épült meg, de az ez alapján kifejlesztett Szpak 2 1945. október 28-án végrehajtotta első felszállását. Ez volt a II. világháború utáni első lengyel repülőgép. A Szpak 2-t követte a Szpak 3, de mindkét gépből csak prototípus készült. Az 1947-ben elkészült LWD Szpak 4-ből azonban a PZL–Mielec egy kisebb, 10 db-os sorozatot gyártott. A Szpak 4 volt a háború utáni első, sorozatban gyártott repülőgép Lengyelországban.

A tervezőiroda következő modellje az 1947-ben tervezett LWD Żak túra és gyakorló repülőgép volt. A Żak 1 és Żak 2-ből csak a prototípus készült, de a Żak 3-ból az LWD egy 10 db-os szériát készített 1948-ban. A továbbfejlesztett Żak 4 szintén csak prototípus maradt.

Az LWD legsikeresebb típusa az 1948-ban megtervezett LWD Junak oktató és gyakorló repülőgép lett. A Junak 2 és Junak 3 típusváltozatok sorozatgyártása 1951-ben kezdődött el a varsói PZL–Okęcie gyárban és összesen 252 db készült a típusból. (A Junak 3 tervezési munkálatai azonban már nem az időközben megszűnt LWD-nél folytak.) A Junak bázisán alakították ki 1948-ban az LWD Zuch gyakorló műrepülőgépet. A gép kedvező repülési tulajdonságokkal rendelkezett ugyan, de a megfelelő motor hiánya miatt mindössze 7 db készült az LWD-nél.

A tervezőiroda következő típusa az LWD Miś kétmotoros könnyű szállító repülőgép volt 1949-ben. A konstrukció azonban nem volt sikeres, gyártására nem került sor. Az LWD utolsó munkája az LWD Żuraw futár repülőgép volt 1951-be. A prototípuson kívül több példány nem készült.

1950-ben megszüntették a tervezést és fejlesztést, így az LWD gyártóüzemmé vált, és a WSK–6 (Wytwórnia Sprzętu Kommunikacyjnego 6; magyarul: 6. sz. Közlekedési Berendezések Gyára) nevet kapta. A szakemberek az időközben létrejött nagyobb intézetekhez és üzemekhez kerültek. Az egyik legtehetségesebb lengyel repülőgéptervező, az LWD főkonstruktőre, Tadeusz Sołtyk a varsói Központi Repülőgép Tanulmányok Intézetéhez (CSS – Centralne Studium Samolotów) került. Az alacsony és gazdaságtalanul használható gyártókapacitás további fenntartása nem volt célszerű Łódźban, ezért hamarosan az egész üzemet felszámolták.

Az LWD által tervezett repülőgépek[szerkesztés]

Név Jellemzői Gyártási darabszám
LWD Szpak egymotoros, alsószárnyas túra- és többcélú repülőgép, 1945 13 (3 db az LWD-nél)
LWD Żak egymotoros, alsószárnyas túra- és gyakorló, 1947 13
LWD Junak egymotoros, alsószárnyas kiképző és gyakorló repülőgép, 1948 252 (1 db az LWD-nél)
LWD Zuch egymotoros, alsószárnyas gyakorló műrepülőgép 7
LWD Miś kétmotoros, felsőszárnyas könnyű szállító repülőgép 1
LWD Żuraw egymotoros, felsőszárnyas futár repülőgép 1

Források[szerkesztés]

  • Janusz Babiejczuk, Jerzy Grzegorzewski: Polsky Przemysł lotniczy 1945–1974 (A lengyel repülőgépipar 1945–1974 között), a Lengyel Honvédelmi Minisztérium Kiadója, Varsó, 1974 (ISBN nélkül)