LL.M. Eur.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az Európai jogi Master egy posztgraduális képzés, amit általában LL.M.Eur-ként rövidítenek. Ez egy speciális LL.M. diploma, amelyet a közösségi jogi kurzusok sikeres teljesítése, valamint közösségi jog témakörben írt diplomamunka leadását követően lehet megszerezni.

Különbség az LL.M. és az Európai jogi LL.M. program között[szerkesztés]

Az alapvető különbség az általános LL.M. és az Európai jogi LL.M. program között, hogy utóbbi szűkebb specializációt jelent az európai jog témakörében. A tananyag általában alapkurzusokkal indul, ahol a közösségi jogról illetve az Európai integráció történetéről hallgatnak előadásokat a résztvevők, majd erre épülve következnek a speciális kurzusok, pl.: alapszabadságok joga, közösségi versenyjog, Gazdasági és Monetáris Unió joga, Európai közbeszerzési jog. További különbség az általános és Európai jogi LL.M: program között, hogy utóbbi kezd egyre inkább nemzetközivé válni. Annak köszönhetően, hogy nem csupán 1 vagy 2 ítélkezési gyakorlattal foglalkoznak (mint az összehasonlító jogi programok esetében), egyre több a különböző országokból érkező résztvevő. Így a diákok további ismereteket szerezhetnek a nemzetközi munka és együttműködés területén. Emiatt különösen előnyben részesítik az európai intézmények és nemzetközi ügyvédi irodák az Európai jogi LL.M. programon frissen végzett diplomásokat.

Célcsoport[szerkesztés]

Az Európai jogi LL.M. program különösen azok számára ajánlott, akik nagy pályafutást szeretnének elérni az európai jog területén, vagy európai ügyekben (különösen az Európai Bizottságban, más EU-s intézményekben és hozzá kapcsolódó testületekben).

Példák[szerkesztés]

Az egyik legnagyobb múltra visszatekintő Európai jogi LL.M. programot szervező intézmény az Europa-Institut Saarbrückenben, Németországban. 50 éves tradícióval rendelkezik és többek között az Európai Unió Bizottságának támogatását is élvezi. Két nyelven zajlik a program: angolul és németül. Hasonló programot találhatunk Londonban a King’s College szervezésében.