Lőrincz Beáta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lőrincz Beáta
2011-ben
2011-ben
Született1960 (64 éves)
Bonyhád
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásakoreográfus
IskoláiKönyves Kálmán Gimnázium
Magyar Táncművészeti Főiskola
A Wikimédia Commons tartalmaz Lőrincz Beáta témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lőrincz Beáta (Bonyhád, 1960) magyar viselet- és jelmeztervező, koreográfus.

Élete[szerkesztés]

A Tolna megyei Bonyhádon született, apai ágon bukovinai székely, anyai ágon magyarországi német családból. Középiskolai tanulmányait a budapesti Könyves Kálmán Gimnázium matematika–fizika tagozatán folytatta, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola táncpedagógus szakán szerzett diplomát, 1992-ben. Már tizenéves korában aktív részese lett a magyarországi táncházmozgalomnak, előbb táncosa, majd koreográfus-asszisztense lett a Timár Sándor, később Varga Zoltán vezette Bartók Táncegyüttesnek. Varga Zoltánnal utóbb házasságot is kötött, s az 1990-es években már együtt alapították meg a Fóti Népművészeti Szakközépiskolát, amely országosan egyedülálló intézményként jött létre és működik azóta is.

A néptánc oktatásához kapcsolódva kezdett foglalkozni a hagyományos magyar öltözködéskultúrával, ezért modellezést és ruhatervezést is tanult a Könnyűipari Műszaki Főiskola Ruhaipari Tanszékén. Már az 1990-es években önálló vállalkozást alapított az eredeti magyar népviseleti hagyományokat megjelenítő, akár a hétköznapokban is hordható viseletek, ruhadarabok készítésére. Jelmeztervezőként vett részt a Hagyományok Háza Magyar Állami Népi Együttes több műsorának megalkotásában.

Családja még az 1980-as években költözött Solymárra, ő maga az 1990-es évek óta él a községben. Már 1995-ben néptáncoktatást indított a település művelődési házában, később férjével együtt megalapította a Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amely intézményi keretet adott számukra a néptáncoktatásnak – emellett néhány tanéven keresztül óraadó tanárként dolgozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is –, illetve 1999-ben megalapították a Cédrus Táncegyüttest, amelynek művészeti vezetője és koreográfusa is. Tagja még a Hagyományok Háza Baráti Kör Egyesület elnökségének és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége Ruha-, és Viseletkészítő Szakmai Bizottságának, utóbbinak elnöki minőségben.

Lakóhelyén közéleti szerepet is vállalt: már 2006-ban, majd 2010-ben és 2014-ben is elindult az önkormányzati választáson (előbbi esetben a Fidesz által támogatott független, a következő két alkalommal Fideszes jelöltként). 2006-ban nem jutott mandátumhoz, 2010-ben viszont a testület tagja, és az Oktatási, Közművelődési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke lett; ugyanebben a pozícióban maradt a 2014–2019-es önkormányzati ciklusban is.

Magánélete[szerkesztés]

Első férjétől egy lánya, Varga Zoltánnal kötött második házasságából egy leány- és egy fiúgyermeke született.

Források[szerkesztés]

  • Milbich Tamás – Hegedűs András: Solymári arcképcsarnok 1266–2000. Solymár, 2011, magánkiadás
  • Nyílt levélre – nyílt válasz. In: Sólyomszem, I. évf. 18. szám, 2012. október 15., 9-10. o.
  • Forró Gyöngyvér: Ezt nem lehet másképp, csak együtt (magyar nyelven). Krónika.ro, 2011. március 11. [2011. november 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 19.)
  • Lőrincz Beáta (magyar nyelven). Szente Kálmán. (Hozzáférés: 2019. november 19.)

További információk[szerkesztés]