Léon Teisserenc de Bort

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Léon Teisserenc de Bort

Léon Teisserenc de Bort (Párizs, 1855. november 5.Cannes, 1913. január 2.) francia meteorológus, a sztratoszféra felfedezője.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1855 november 5-én született Párizsban, édesapja mérnök volt. Tudományos tevékenységét tanulmányai befejezése után 1880-ban kezdte, amikor belépett az Országos Meteorológiai Intézetbe. 1883-ban, 1885-ben és 1857-ben tudományos utazásokat tett Észak-Afrikában, ahol geológiai, Föld mágnességi és magassági meteorológiai (4000 méter) vizsgálatokat végzett. 1882-től 1886-ig a Meteorológiai Intézet igazgatója.

1896-ban létrehozta saját meteorológiai obszervatóriumát a Versailles-hoz közeli Trappes-on. A felhők és a magas légkör felderítésével foglalkozott. Több kutatást végzett Svédországban, a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon. Több mint 200 ballonos vizsgálata alapján 1902-ben megállapította, hogy az atmoszféra két rétegből áll. Alkalmazásként a troposzféra és a sztratoszféra neveket javasolta.

Kutatási területei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az elsők között alkalmazta a meteorológiában a hidrogén gázzal töltött léggömböt, mérései alapján megállapította, hogy 8-17 kilométer közé esik a tropopauza, ahol 11 kilométer magasságban a hőmérséklet-változás gradiense eléri a nullát. 1907-ben segítette a meteorológiai állomások kialakítását.

Írásai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1898-ban kiadta a Comptes Rendus kötetet, melyben összegezte kutatási eredményeit.

Elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • A légkör (magyar nyelven). energiapedia.hu. (Hozzáférés: 2013. január 2.)