Légy jó mindhalálig (film, 1960)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Légy jó mindhalálig
1960-as magyar film

Pósalaky bácsi és Nyilas Misi
Pósalaky bácsi és Nyilas Misi
RendezőRanódy László
AlapműMóricz Zsigmond
Műfajifjúsági, dráma
ForgatókönyvíróDarvas József
Főszerepben
ZeneSzervánszky Endre
OperatőrPásztor István
VágóMorell Mihály
JelmeztervezőKölcsey Alice
DíszlettervezőRomvári József
GyártásvezetőF. Kiss Lajos
Gyártás
GyártóHunnia Filmstúdió
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Forgatási helyszínMagyarország Debrecen, Magyarország
Játékidő96 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország Hunnia Filmstúdió
BemutatóMagyarország 1960. október 27.
Eredeti magyar adó
További információk
SablonWikidataSegítség

A Légy jó mindhalálig 1960-ban bemutatott fekete–fehér, egész estés magyar film, amely Móricz Zsigmond azonos című regénye nyomán készült. A forgatókönyvet Darvas József írta, a filmet Ranódy László rendezte, zenéjét Szervánszky Endre szerezte, a főszerepben Tóth László látható.

A cselekmény[szerkesztés]

Az 1890-es évek Debrecenjében járunk. A helyi kollégium eminens diákja, Nyilas Mihály pakkot kap otthonról, amit nem bont fel, hanem kötelességéhez híven a vak Pósalaky úrhoz indul, hogy felolvassa neki az újságot. Ezután a lutrin megteszi azokat a számokat is, amelyeket az öreg megálmodott. Kollégista társai mindeközben a pakk tartalmát elfogyasztják, de Misi számára csupán édesanyja levele a fontos. Ezután Misi újabb munkát kap, Doroghyék fiát tanítja. Doroghy Bellának udvarol Török úr és Misi segít a levelezésben. A lutrin kihúzzák az öreg Pósalaky úr számait, azonban Misi a reskontót elveszítette. Ezt cédulát Török úr találja meg, aki Bellát megszökteti. Panasszal él Misire Doroghy és Pósalaky is, ám a diák mindhiába próbál védekezni a rosszindulatú bizottság előtt. A végén az igazság kiderül, Misi azonban nem szeretne többé debreceni diák lenni.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tóth László egy évvel a Móricz-regény főszerepe után újabb filmben, mégpedig Keleti Márton Puskák és galambokjában tűnt fel, Boda Ferkó szerepében, majd a Családi kör című sorozat (1980-1981) négy epizódjában szerepelt. Palásthy György 1981-es A szeleburdi család című filmjében ő volt Faragó Feri. Ezt követte 1984-ben Maár Gyula Felhőjátékának karakterszerepe. Egy évvel később A vörös grófnő következett – Kovács András filmje -, majd hosszabb kihagyás után 1999-ben szerepet kapott: Enyedi Ildikó Simon mágus című alkotásában. Vidnyánszky Attila 2007-es Liberté ’56 című filmjében nagyobb szerepet kapott: ő keltette életre Aljosát. (IMDb - László Tóth)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]