Lázár Eszter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lázár Eszter
Életrajzi adatok
Született1937január 22. (87 éves)
Budapest
GyermekeiFellegi Balázs (1966), Borbála (1979)
SzüleiLázár Emil, Binner Margit
Tevékenységzenei szerkesztő, karnagy
A Wikimédia Commons tartalmaz Lázár Eszter témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lázár Eszter (Budapest, 1937. január 22. –)[1] kórusvezető, a Magyar Rádió zenei szerkesztője 48 évig, a Fészek Művészklub művészeti programszerkesztője több mint húsz éve.

Tanulmányai[szerkesztés]

A budapesti Zenegimnázium után felsőfokon 1955 és ’58 között a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd 1958-tól ’61-ig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (itt Vásárhelyi Zoltán növendékeként) tanult, mindkét helyen kitüntetéssel, magyar nyelv és irodalom, valamint ének-zene és karvezetés szakon.

Tevékenysége[szerkesztés]

1961 és 2008 között (48 évig) a Magyar Rádió munkatársa, főmunkatársa, majd nyugdíjas munkatársa; a rádió kamarazene-felvételeinek, hangversenyciklusainak, stúdiókoncertjeinek tervező-szerkesztője volt (egyebek között az 1973-ban indult[2] Hangversenyciklus századunk zenéjéből sorozat harmincöt évadjának), valamint szöveges zenei ismeretterjesztő műsorokat, kulturális témájú magazinokat készített és rádiós kompozíciókat hozott létre (többek közt: Muzsikus vendégség, 1987-től[2]).

1996-tól a Fészek Művészklub művészeti programszerkesztője (klasszikus és könnyűzene, irodalom, színház, film stb. terén). Ugyanott 1998-ban hozta létre az Új Magyar Művek Hangversenyciklusa rendezvényt, amelyre minden év november–decemberében kerül sor, 2014-ben már a XVII. alkalommal. Ennek során eddig több mint 500 új kompozíció ősbemutatója (helyenként magyarországi bemutatója) hangzott el. A fesztivált a Bartók Rádió felveszi és sugározza, az elhangzott műveket pedig a Muzsika folyóirat ismerteti.

A 2011-es Liszt-év alkalmából 10 előadásból álló irodalmi és zenei sorozatot rendezett, a legtöbbet olyan írásos és zenei anyagból, melyeket Ausztriából és Németországból kutatott föl, és nagyrészt először kerültek bemutatásra Magyarországon, a Fészekben.

Írásai[szerkesztés]

  • A rádióban több ezer műsor szövegének megírása, részben saját elmondásra (ismeretterjesztő anyagok, ill. publicisztikák)
  • Tartós és rendszeres megjelenés a Magyar Ifjúság, Képes Újság, Muzsika című lapokban, valamint alkalmi írások
  • Könyv: A muzsika hullámhosszán (Czigány Györggyel közösen, 1970)

A MÚOSZ tagja több mint harminc éve.

Díjai, kitüntetései[szerkesztés]

Nemzetközi rádióműsor-versenyeken elért sikerei[szerkesztés]

  • 1979 – Prix Brno (A katona története)
  • 1981 – Premios Ondas, Barcelona (Szereti Ön Bartókot?)
  • 1983 – Prix Brno (Változatok magyar népdalra – Kodály)
  • 1994 – Innsbruck – Régizene-fesztivál (Török zene Magyarországon)
  • 1996 – Kanton (Kína), Silver Award (Békességóhajtás)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Január 22-én történt (Zene.hu)
  2. a b Zenei élet a Magyar Rádióban. [2014. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 15.)

Források[szerkesztés]

  • Zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap