Központi Bányászati Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Központi Bányászati Múzeum
ElhelyezkedésSopron
Magyarország
Elhelyezkedése
Központi Bányászati Múzeum (Magyarország)
Központi Bányászati Múzeum
Központi Bányászati Múzeum
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 41′ 16″, k. h. 16° 35′ 40″Koordináták: é. sz. 47° 41′ 16″, k. h. 16° 35′ 40″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Központi Bányászati Múzeum témájú médiaállományokat.

A Központi Bányászati Múzeum Magyarország egyik legnagyobb műszaki múzeuma, amelynek központi gyűjteménye és legnagyobb kiállítása a soproni belváros egyik legszebb épületében, a barokk stílusú Esterházy-palotában található.

Látnivalók[szerkesztés]

Évszázadokon át a magyar bányákból elégítették ki a kontinens arany-, ezüst-, majd rézigényének zömét. A Központi Bányászati Múzeum hatszáz négyzetméteren, angol, német, magyar és szlovák nyelvű feliratokkal mutatja be az ezeréves magyar bányászat legjelentősebb emlékeit, az évszázadok alatt használt bányagépek működő modelljeit, és egyúttal a bányászathoz kapcsolódó művészeti, néprajzi emlékeket is. Kivételesen szép a múzeum ásványgyűjteménye.

A kiállítás legizgalmasabb része egy 20. század eleji bányavágat, ahová a látogatók is bebújhatnak. Ezen kívül megnézhetik az eredeti méretében rekonstruált őskori kovabányát, a középkori bányák szűk vágatait és az elmúlt évtizedek legnagyobb jelentőségű bányászati technológiai újítása, a hidraulikus pajzs beépített elemeit is. A kiállítás 2001-ben elnyerte az „Év múzeuma” pályázat különdíját.

A bemutató moziban nyaranta régi bányászati oktatófilmeket, játékfilmeket vetítenek.

A múzeum további kiállításai[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]