Kós Károly Egyesülés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kós Károly Egyesülés
Alapítva1989. december 10.
Típuscivilszervezet
Székhely1065 Budapest, Nagymező utca 4. I.128.
Nyelvekmagyar magyar
IgazgatókDévényi Sándor
Zsigmond László
Fábián Rigó Tamás
Működési régióországos

Elhelyezkedése
Kós Károly Egyesülés (Budapest VI. kerülete)
Kós Károly Egyesülés
Kós Károly Egyesülés
Pozíció Budapest VI. kerülete térképén
é. sz. 47° 30′ 07″, k. h. 19° 03′ 43″Koordináták: é. sz. 47° 30′ 07″, k. h. 19° 03′ 43″
A Kós Károly Egyesülés weboldala

A Kós Károly Egyesülés 1989. december 10-én alakult meg Kaposváron.

Tágabb értelemben előzményének tekinthető a századforduló és századelő magyarországi és közép-európai szellemi-építészeti-társadalmi mozgalmainak egy része – szecesszió, antropozófia, Fiatalok építészcsoport, gödöllői művésztelep, Lechner Ödön – egészen a múlt századig, a 20. század folyamán ezek továbbérlelődése és mindenekelőtt Kós Károly élete és működése. Mindezek a felsorolt szellemi-építészeti csoportosulások – mozgalmak – személyek saját szellemi forrásterületüket részben a középkori európai kultúrában, részben annak keresztény eredetében, részben – elsősorban Magyarországon – az ősrégi, keleti eredetű, s az azt őrző magyar népi kultúrában jelölték meg, ezért elvileg mindeme forrásterületet is az Egyesülés előzményének lehet tekinteni, végtelenül kitágítva az előzmény, a történeti források fogalmát és határait.

2015-ben a Somogy Megyei Építészkamara emléktáblát avatott a kaposvári Dózsa György utca 21-es ház homlokzatán arra emlékezve, hogy 1989-ben itt alakult meg a Kós Károly Egyesülés.[1]

A Kós Károly Alapítvány[szerkesztés]

1990-ben alapította a Kós Károly Egyesülés. Az első két évben a külső támogatásokat szervezte, majd felvállalta az Egyesülés intézményeinek működtetését is. Az Alapítvány a kiadója és terjesztője az Országépítő című folyóiratnak.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Emléktábla az építész tiszteletére. Kaposvár Most, 2015. december 14. (Hozzáférés: 2015. december 14.)

További információk[szerkesztés]