Kétlevelű árnyékvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kétlevelű árnyékvirág
Maianthemum bifolium
Maianthemum bifolium
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Spárgafélék (Asparagaceae)
Alcsalád: Nolinoideae
Nemzetség: Árnyékvirág (Maianthemum)
Faj: Maianthemum bifolium
(L.) F.W.Schmidt
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Kétlevelű árnyékvirág témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Kétlevelű árnyékvirág témájú médiaállományokat és Kétlevelű árnyékvirág témájú kategóriát.

Kétlevelű árnyékvirág (Maianthemum bifolium) virága

A kétlevelű árnyékvirág (Maianthemum bifolium) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjében a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó árnyékvirág növénynemzetség egyetlen, Magyarországon is honos faja — gyakran közönségesen csak árnyékvirágnak nevezik. Népi nevei: kétlevelű majanta, kis gyöngyvirág, marika, május gyöngye, nőstény gyöngyvirág, Szent-György virág, vad gyöngyvirág. Magyarországon nem védett.

Elterjedése, élőhelye[szerkesztés]

Eurázsiában él, elsősorban a mérsékelt égövben. A Mátrában megtalálhatóak állományai.[1]

Megjelenése, felépítése[szerkesztés]

Szárleveles; karcsú, felálló szára alig 8–10 cm-rel emelkedik a föld fölé (ritkán 20 cm-ig is felmagasodhat). Rizóma jellegű raktározó gyökerével kúszva terjed. Nyeles, széles vállú, kihegyezett levelei háromszög alakúak. Szára és a levelek fonáka ritkásan szőrös. Tudományos neve arra utal, virágzó szára két- (ritkán három-)levelű — a meddő csak egyleveles.

Illatos, apró, fehér virágai a szár csúcsán fejlődő, 1–5 cm-es fürtben nyílnak (egy-egy fürtben 8–15 virág). Virága négytagú; a lepellevelek szabadon állnak, illetve hátrahajlanak. Magháza felső állású, a bibe rövid. Magháza felső állású.

Népi nevei azt jelzik, hogy levelei és cseresznyepiros (éretlenül zölden vagy feketén pöttyözött narancssárga), két rekeszes bogyói is rokonára, a gyöngyvirágra emlékeztetnek, de attól virágfürtje alapján könnyen megkülönböztethető. A mintegy fél cm átmérőjű bogyók némileg lapítottabbak, mint a gyöngyvirágéi; egy-egy bogyóban 1–4 gömbölyded, világos mag búvik meg.

Életmódja, tartása[szerkesztés]

Évelő. Geofiton: az erdő talajának elsavanyodását jelzi; nyirkos talajt igényel. Május–júniusban nyílik. Időnként kertekbe ültetik.

Felhasználása[szerkesztés]

Gyógyhatása nem ismert. Bogyói a madarak kedvelt csemegéi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [http://kitaibelia.unideb.hu/articles/Kitaibelia_vol81_p139-160.pdf Adatok a Mátra és környéke edényes flórájának ismeretéhez]. kitaibelia.unideb.hu. (Hozzáférés: 2017. március 22.)

Források[szerkesztés]