Kápolna-rét

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kápolna-rét
A Kápolna-rét
A Kápolna-rét
Ország Magyarország
ElhelyezkedéseKecskemét északnyugati határában
Legközelebbi városKecskemét
Terület0,196 km²
Alapítás ideje2002
Felügyelő szervezetKecskemét megyei jogú város jegyzője
Elhelyezkedése
Kápolna-rét (Magyarország)
Kápolna-rét
Kápolna-rét
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 46° 54′ 34″, k. h. 19° 38′ 57″Koordináták: é. sz. 46° 54′ 34″, k. h. 19° 38′ 57″

A Kápolna-rét Kecskemét belterületének északnyugati határával érintkező helyi jelentőségű védett terület.

A terület leírása[szerkesztés]

A Kápolna-rét 70 hektár nagyságú szélvájta mélyedés, melyet futóhomok és löszös maradványgerincek határolnak. Ebből a védett terület 19,6 hektárra terjed ki.

Környezeti jellemzők[szerkesztés]

Föld- és talajtan[szerkesztés]

A védett terület felszínét felépítő földtani képződmények elsősorban a pleisztocénhez köthetők. Az Ős-Duna mintegy 100 méterrel a felszín alatt kezdődő hordalékkúpját eolikus kialakulású lösz, homokos lösz fedi. A területet jellemzően ezek építik fel, de a mélyebb, vízjárta térszínen állóvízi üledékként agyag és mésziszap is képződött a holocénben. A rét talaja tavi képződésű szikes iszap.

Hidrológia[szerkesztés]

A változatos felszínalaktanú löszös, homokos hátak közötti mélyedésekben kisebb-nagyobb szikes, mocsaras területek láncolata volt, amelyet Széktólaposnak hívtak. A Kápolna-rét területén szódás-szikes tómeder volt. A terület eredeti vízállapota a hetvenes évek végén változott meg gyökeresen, a szomszédos szabadidőközpont építésével járó terep- és vízrendezések következtében. A Csukás-éri-főcsatorna is jelentős mennyiségű vizet vezetett el a területről, amelynek következtében a szikesedés megszűnt.

Ökológiai jellemzők[szerkesztés]

A szikesedés megszűnésével a szikes gyepi területek eltűntek, helyüket a homoki sztyepprétek vették át.

Növényvilág[szerkesztés]

A Magyarországon védett növényfajok közül az agárkosbor, a poloskaszagú kosbor, a mocsári kosbor, az apró nőszirom, az epergyöngyike és a budai imola előfordulásáról van adat a területről, de jelenlegi példányszámuk nem ismert.

Állatvilág[szerkesztés]

A területen előfordul a fürge gyík és a zöld gyík. Vizesebb esztendőkben megjelenhet a vöröshasú unka, vagy a dunai gőte. A nyílt száraz füves területeken értékesebb védett madárfajok élnek: a kis őrgébics, a hantmadár, illetve a fokozottan védett szalakóta.

Források[szerkesztés]