Kyoga-tó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kyoga-tó
NASA MODIS űrfelvétel a tóról és környezetéről. A fehér pöttyök a képen az aznapi felhőzet.
NASA MODIS űrfelvétel a tóról és környezetéről. A fehér pöttyök a képen az aznapi felhőzet.
Ország(ok) Uganda
Vízgyűjtő terület75 000 km2
Elsődleges forrásokFehér-Nílus
Elsődleges lefolyásokFehér-Nílus
Hosszúság200 km
Szélesség115 km
Felszíni terület1720 km2
Átlagos mélység5,7 m
Legnagyobb mélység5,7 m
Tszf. magasság1034 m
TelepülésekSoroti
Elhelyezkedése
Kyoga-tó (Uganda)
Kyoga-tó
Kyoga-tó
Pozíció Uganda térképén
é. sz. 1° 30′, k. h. 33° 00′Koordináták: é. sz. 1° 30′, k. h. 33° 00′
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Kyoga-tó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Kyoga-tó sekély vizű, nagy kiterjedésű tó Ugandában. Vízfelülete eléri az 1720 négyzetkilométert. A tó 1034 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A Fehér-Nílus folyik keresztül a tavon, miközben a Viktória-tótól az Albert-tó felé veszi az irányt. A tó vizének másik forrása az Elgon-hegy vidékéről származik, amely Uganda és Kenya határán fekszik. A Kyoga-tó a Nagy-tavak rendszer részét képezi, jóllehet a tó saját maga nem tartozik a nagy tavak közé.

A tó mélysége átlagosan 5,7 méter, ugyanakkor a tó legnagyobb részén kevesebb, mint 4 méter a vízmélység. Azokon a területeken, ahol a vízmélység nem éri el a 3 métert ott sok helyen tündérrózsafélék borítják a víz felszínét. A tó mocsaras partján papirusznád és közönséges vízijácint burjánzik. A papirusznád több helyütt úszó szigeteket alkot a víz színén. A tó körüli kiterjedt vizenyős területeket kisebb vízfolyások és folyók táplálják. A közeli Kwania-tó kisebb a Kyoga-tónál, ám jóval mélyebb nála.

A tóban 46 halfaj létezését azonosították, valamint számos krokodil él a tó vizében.

Az 1997-1998-as időszakban bekövetkezett El Niño időjárási jelenség ezen a vidéken heves esőzéseket okozott, amelynek következtében szélsőséges mértékben megemelkedett a vízszint. A víz elöntötte a papirusznád és a vízijácint telepeit és a növényi maradványok felgyülemlettek a tónak azon a részén, ahol a Fehér-Nílus elhagyja a tavat. A természetes folyamat során kialakult gát elzárta a tóból lefolyó víz útját, ezért a környező területeken 580 négyzetkilométert öntött el az áradás. Emiatt a lakosságot ki kellett telepíteni az érintett vidékekről, amely népgazdasági károkat okozott. 2004-ben az egyiptomi kormány 13 millió amerikai dollárt adományozott az országnak, hogy a Nílus Kyoga-tó környéki medrét helyreállítsák.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lake Kyoga című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • DWD (2002) El Niño preparedness for Lake Kyoga and other flood prone areas of Uganda. Directorate of Water Development. Ministry of Water, Lands and Environment, Entebbe, Uganda.
  • ILM (2004) Support to the Management of Sudd Blockage on Lake Kyoga. Produced for the Integrated Lake Management Project by Environmental Impact Assessment Centre of Finland, EIA Ltd. (online PDF version)
  • Twongo, T. (2001) The Fisheries and environment of Kyoga Lakes. Fisheries Resources Research Institute (FIRRI), Jinja, Uganda.
  • World Lake Database entry for Lake Kyoga

Külső hivatkozások[szerkesztés]