Kusínagar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kuszinara szócikkből átirányítva)
Kushinagar
Közigazgatás
Ország India
Állam Uttar Prades
Irányítószám 274403
Népesség
Teljes népesség17 982 fő (2001)
Földrajzi adatok
Terület21 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 26° 44′ 25″, k. h. 83° 53′ 20″Koordináták: é. sz. 26° 44′ 25″, k. h. 83° 53′ 20″
Kushinagar weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kushinagar témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kushinagar (hindi nyelven: कुशीनगर, páli nyelven: Kuszinárá) kisváros India északkeleti részén, Uttar Prades szövetségi államban. Lakossága 18 ezer fő volt 2001-ben.[1] Buddhista zarándokhely.

A mai Kushinagar helyén az ókori Malla Királyság, majd a Maurja Birodalom idején város állt. A település az 5. században elpusztult és csak a 19. században épült újra.

Gautama Buddha itt hagyta el ezt a világot, amikor elérte a parinirvánát (a végső nirvána). A Muktabandhána sztúpát Buddha ereklyéinek tárolására építették a malla uralkodók, akik a halála idején uralták a térséget. A közeli Parinirvana-templomban Buddha fekvő szobra látható.

A területen ókori kolostorok és sztúpák romjai találhatók, valamint modern buddhista templomok, amelyek a kelet-ázsiai hívők adományaiból épültek.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kushinagar című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kushinagar című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.