Kuopio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Location of Kuopio.png

Kuopio finn város Kelet-Finnország tartományban. Több mint 91 000 lakossal ez Finnország 8. legnagyobb városa. A város 1730 km² kiterjedésű, ennek csaknem fele víz. A népsűrűség csak 52 fő/km², de a belvárosok nagyon sűrűn lakottak, csaknem, mint Helsinki belvárosa. Agglomerációjával együtt kb. 120 000 lakosa van.

Történelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kuopiót 1653-ban alapította Peter Brahe kormányzó, de a hivatalos dátum 1775. november 17., amikor III. Gusztáv svéd király megparancsolta, hogy alapítsák meg a várost. Vehmersalmi 2005. január 1-jén csatlakozott a várossal. Korábban Kuopion Maalaiskunta egyesült a várossal (1969-ben), majd Riistavesi (1973).

Fekvés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A várost a Kallavesi tó veszi körül, és néhány kerület szigetekre épült. Kuopioról leginkább a Kalakukko nevű finn halételre, a savói dialektusra, a Puijo hegyre, és a Puijo toronyra gondol az ember. A Puijo hegyen, a hasonnevű arénában rendezik meg minden évben a Síugró Világkupa versenyt. A nagysánc K-pontja 127 méteren van.

Sport[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Itt tréningezik a Puijon Hiihtoseura északisí- és biatlonklub is, amelynek tagjai közt olyan versenyzők vannak, mint Juha Ruuskanen vagy Matti Hautamäki olimpiai ezüstérmes síugrók.

Közlekedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A város megközelíthetősége jó; a Finnair és a Blue1 légiszolgáltatásait, valamint a Pendolino vasutakat is ideértve.

Oktatás és üzlet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kuopioban alapították az első finn nyelvű iskolákat (pl.: a vakok iskoláját 1871-ben, a kereskedelmi iskolát 1887-ben). Jelenleg a legfontosabb oktatási intézmények a kuopioi egyetem, a savoniai tudományegyetem, és a Sibelius Akadémia kuopioi épületei.

A 2006. január 1-jei adatok szerint Kuopioban a legtöbb embert az alábbi munkahelyek alkalmazzák: a Városháza (5 977 alkalmazott), a Kuopio Egyetemi Kórház (KUH; in Finnish KYS) (4 166), a Kuopio Egyetem (1 595), a Savo Consortium for Education (636), a Niuvanniemi kórház (596), a PeeÄssä áruház (572), a finn postaszolgálat (527), az ISS' (478) és az Atria PLC (350).

Lakosság és kultúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kuopio Kelet-Finnország kulturális központja. A kulturális élet nagyon aktív. A jelentős események közé tartozik a Kuopio Táncfesztivál és a Kuopio Borfesztivál.

Finnországban a közvélekedés szerint a kuopioiak joviális, viccelődő emberek. A kuopioi régióban a halálozási arány mindig is magasabb volt, mint a finnországi átlag.

Kuopio az egyik leglátogatottabb finn város.

Jelentős személyek, akik Kuopioban születtek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sportegyesületek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Testvérvárosok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kuopio témájú médiaállományokat.