Kundelungu Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kundelungu Nemzeti Park
Ország Kongói Demokratikus Köztársaság
ElhelyezkedéseFelső-Katanga tartomány
Terület7600 km²
Alapítás ideje1970
Elhelyezkedése
Kundelungu Nemzeti Park (Kongói Demokratikus Köztársaság)
Kundelungu Nemzeti Park
Kundelungu Nemzeti Park
Pozíció a Kongói Demokratikus Köztársaság térképén
d. sz. 10° 14′, k. h. 27° 36′Koordináták: d. sz. 10° 14′, k. h. 27° 36′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kundelungu Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Kundelungu Nemzeti Park a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti részén, a Felső-Katanga tartományban elhelyezkedő nemzeti park, területe 7600 km², ami két körzetre oszlik. A park eredeti, keleti része 2130 km² területű, egy 1200 m-es és 1700 m-es szintek között elterülő fennsíkon fekszik. A terület a Katanga-tartományra jellemző élőhelyeket rejti, legelőket és nyílt, erdős területeket, valamint a folyók mentén elterülő galériaerdőket. A hegyoldalakat sűrű Brachystegia erdők borítják. A park nyugati határát 400 m magasságból aláeső sziklafalak alkotják, melyek merőlegesen szakadnak alá a Lufira-folyó völgyébe. A park északi részén, a Lufira egyik mellékágán, a Lofoi-folyón található vízesések állítólag a legmagasabbak Afrikában, esésük a 342 m-t is eléri. A park nyugati felén, a Kiengébe vezető úttól nyugatra és északnyugatra hatalmas mocsaras területek fekszenek.

A park 31%-a erdő, 29%-a legelő, 36%-a bozótos és 2%-a mocsaras terület. A park területén mezőgazdasági termelés nem folyik.

Története[szerkesztés]

A Kundelungu Nemzeti Parkot 1970-ben hozták létre. A park 1984-ben pályázott a világörökségi javaslati listára való felkerülésre, de a pályázatot elutasították, mert nem mindenben felelt meg a kritériumoknak, és a park sértetlenségére sem láttak garanciát.[1] A park személyzete jelenleg 50 fő, központjuk Katwében van.

Faunája[szerkesztés]

A park állatfajai:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2008. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 1.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]