Kun András

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kun András
Kun András (Kun páter) 1944. október 15.jpg
1944. október 15. "Kun páter" kiugrott minorita szerzetes aktívan részt vett a nyilas hatalomátvétel eseményeiben
Született 1911. november 8.
Nyírbátor
Elhunyt 1945. szeptember 19. (33 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar

Kun András (Nyírbátor, 1911. november 8.Budapest, 1945. szeptember 19.) kiugrott minorita szerzetes, aki a nyilasterror idején pártszolgálatosként részt vett számos zsidó megkínzásában és kivégzésében.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rómában elvégezte a teológiai akadémiát. Kezdetben Kézdivásárhelyen lett szerzetes, majd 1943-ban Budapestre költözött.

1944 márciusában a német megszállás után beiratkozott a Nyilaskeresztes Pártba. Aktívan részt vett a nyilas hatalomátvétel kivitelezésében, a fegyverek szétosztását végezte.

A hatalomátvétel után zsidók vallatásában, kínzásában és kivégzésében vett részt. Társaival együtt fosztogatott is. 1944 végén betörtek a Városmajor utcai kórházba, ahol mintegy 150 zsidó személyt agyonlőttek. Egy másik alkalommal a Szent János Kórházat rohanta meg embereivel, ahol 80-100 embert gyilkoltak meg. Az ő szervezésével egy védett házból elraboltak mintegy 500 ellenállót és zsidót a Dunába lőtték őket, egy másik alkalommal az ő parancsára emberei betörtek egy szanatóriumba, ahol saját bevallása szerint 100 zsidót lőttek agyon.

Kun páter nem menekült el Budapestről, mielőtt a szovjetek körülzárták volna, hanem itt maradt folytatva tevékenységét. Szökött katonákat fogott el, akiket kivégzett, azokat az embereket, akik zsidókat bújtattak középkori kegyetlenséggel megkínozta, majd kivégeztette. Mikor egyszer letartóztatott néhány rendőrtisztet és megverte őket, felettesei megelégelték és letartóztatták, majd (Szemenyei-Kiss Tamás tájékoztatása szerint) a nyilas Nemzeti Számonkérőszék halálra ítélte. Vajna Gábor belügyminiszter megkegyelmezett neki azzal, hogy frontszolgálatot vállal. 20 napot a börtönben töltött, majd elengedése után elrejtőzött.

Kiszabadulása után nem sokkal a szovjetek elfoglalták Budapestet, Kun Andrást pedig letartóztatták, majd a népbíróság elé került, amely halálra ítélte, 1945 áprilisában. Kivégzése előtt részletesen leírta az általa végrehajtott bűntetteket, egyúttal pedig megbánta tetteit is. 1945 szeptember 19-én ítélete jogerőre emelkedett, ugyanaz nap kötél által kivégezték.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]