Kulpa kán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kulpa

Arany Horda
Uralkodási ideje
1359 augusztusa 1360 januárja
ElődjeBerdibég kán
UtódjaNawrüzbég kán
Életrajzi adatok
UralkodóházDzsingiszid
Született14. század
Elhunyt1360
Édesapja? I. Dzsanibég kán
Testvére(i)
SablonWikidataSegítség

Kulpa vagy Kulna, Kildibég (tatárul Külpə, ? – 1360 januárja) az Arany Horda kánja néhány hónapig.

Kulpa származása bizonytalan, saját állítása szerint I. Dzsanibég kán fia volt. 1359 augusztusában megölte az Arany Horda akkori kánját, Dzsanibég fiát, Berdibéget, és ő lépett a trónra. Uralkodását az emírek nagy része nem ismerte el, köztük Mamaj, Berdibég beglerbégje és veje, aki a Volga jobb partját tartotta uralma alatt. Néhány emír a Dzsocsi-ulusz keleti részének, a Fehér Hordának vezetőjét, Csimtajt hívta meg a trónra, aki öccsét, Orda Sejket küldte maga helyett. Őt azonban útközben megölték. 1359 végén újabb trónkövetelő, Khidr kán jelentkezett.

1360 januárjában Nawrüzbég, Dzsanibég egy másik állítólagos fia megölte Kulpát.

Források[szerkesztés]

  • Григорьев А. П. Золотоордынские ханы 60—70-х годов XIV в. Историография и источниковедение стран Азии и Африки 1983.
  • Howorth, Henry Hoyle. History of the Mongols, from the 9th to the 19th Century. Part II, division I. The so-called tartars of Russia and Central Asia. Londres: Longmans, Green and Co, 1880.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Кульпа című orosz Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.