Kronborg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kronborg-kastély szócikkből átirányítva)
Kronborg
Világörökség
Kronborg
Kronborg
Adatok
OrszágDánia
Világörökség-azonosító696
TípusKulturális helyszín
KritériumokIV
Felvétel éve2000
Elhelyezkedése
Kronborg (Dánia)
Kronborg
Kronborg
Pozíció Dánia térképén
é. sz. 56° 02′, k. h. 12° 37′Koordináták: é. sz. 56° 02′, k. h. 12° 37′
A Wikimédia Commons tartalmaz Kronborg témájú médiaállományokat.
Kronborg

Kronborg Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára. A dániai Helsingørben, Sjælland szigetének csúcsán található. Stratégiai jelentőségét annak köszönhette, hogy a Dániát és Svédországot elválasztó Øresund itt a legszűkebb, mindössze 4 km széles.

A vár 2000 óta a világörökség része.

Történelem[szerkesztés]

A vár története az 1420-as évekre nyúlik vissza, amikor VII. Erik megépíttette a Krogen nevű erődöt. Ekkoriban a tengerszoros túloldalas is Dániához tartozott. A király vámot vetett ki az Øresundon áthaladó hajókra, és ennek nyomatékosítására emelte a szorost őrző erődítményt,[1] amely akkor egy falon belül több különálló épületből állt.

Kronborg a tenger felől

II. Frigyes az épületegyüttest 1574 és 1585 között átépíttette egy Európa-szerte egyedülálló reneszánsz kastéllyá.[1] 1577-ben királyi rendeletben átnevezték Kronborgra. Ekkor a vár a király lakóhelyeként is szolgált.

1629. szeptember 25-én két munkás figyelmetlensége miatt a vár nagy része a lángok martalékává vált; csak a kápolna vészelte át a tűzvészt erős boltíveinek köszönhetően. IV. Keresztély jelentős erőfeszítései nyomán tíz évvel később a vár külseje visszanyerte régi szépségét,[1] a berendezés azonban már sosem lett ugyanolyan, mint azelőtt volt.

A vár egy melléképülete

A svédek Wrangel tábornok vezetésével 1658-ban három heti ostrom után bevették az erődöt, ami azt mutatja, hogy messze nem volt sebezhetetlen.[1] Ezt követően 1688 és 1690 között kiépítettek egy új védelmi vonalat. A munkálatok befejezése után Kronborg Európa legerősebb erődítményének számított.

1739-től a 19. század közepéig az erőd börtönként működött. 1785-től kezdve katonai igazgatás alá került és kaszárnyaként használták egészen 1923-ig.[1]

Alapítása, 1915 óta itt kapott helyet a Dán Tengerészeti Múzeum, mielőtt kiköltöztették a közeli szárazdokkban, a felszín alatt kialakított modern kiállítóhelyre.[2]

A Kronborg vár a művészetekben[szerkesztés]

Holger Danske szobra

Kronborg elsősorban Shakespeare Hamlet című drámájának színhelyeként ismert.[3] A színdarabot először 1816-ban, Shakespeare halálának 200. évfordulóján adták elő az erőd falai között; a szerepeket a kaszárnyában szolgáló katonák játszották. Azóta számtalanszor előadták a vár különböző részein, neves vendégművészek szereplésével. Az előadások nagyban hozzájárulnak Kronborg idegenforgalmi jelentőségéhez.

A vár alatti kazamatákban található Holger Danske szobra. Ez a mitikus alak először a Roland-énekben fordul elő Ogier le Danois néven, Skandináviában csak 1510 óta ismert, és különösen Hans Christian Andersen meséje tette ismertté. A történet szerint ez a legyőzhetetlen harcos honvágytól hajtva hazatért egy hadjáratról Dániába, és ott mély álomba zuhant. Ha azonban hazája halálos veszélybe kerül, felkel, és újra harcba megy.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e History (angol nyelven). Palaces and Properties Agency, Ministry of Finance, 2007. március 30. [2007. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 11.)
  2. Visit us (angol nyelven). The Danish Maritim Museum, 2005. [2007. augusztus 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 11.)
  3. Kronborg Castle (angol nyelven). UNESCO World Heritage Centre, 2007. június 11. (Hozzáférés: 2007. június 11.)

További információk[szerkesztés]