Krokodilfarkú bütykösgyík

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bütykösgyíkfélék
Krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus)
Krokodilfarkú bütykösgyík
(Shinisaurus crocodilurus)
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Pikkelyes hüllők (Squamata)
Alrend: Gyíkok (Sauria)
Alrendág: Lábatlangyík-alakúak (Diploglossa)
Család: Bütykösgyíkfélék (Xenosauridae)
Nem: Shinisaurus
Faj: Sh. crocodilurus
Tudományos név
Shinisaurus crocodilurus
Ahl 1930
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bütykösgyíkfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bütykösgyíkfélék témájú médiaállományokat és Bütykösgyíkfélék témájú kategóriát.

A krokodilfarkú bütykösgyík (Shinisaurus crocodilurus) vagy kínai krokodilgyík a hüllők (Reptilia) osztályába, a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, a gyíkok (Sauria) alrendjén belül a bütykösgyíkfélék (Xenosauridae) családjába tartozó gyíkfaj.

Előfordulása[szerkesztés]

Sokáig úgy tudták, hogy a természetben csak Kína szubtrópusi hegyi esőerdeiben fordul elő Hunan és Kujcsou tartományban, illetve Kuanghszi-Csuang Autonóm Terület autonóm területen. 2002-ben azonban felfedezték kis populációit Vietnám északi részén, Quang Ninh and Bac Giang tartományokban is. Ritka és kevéssé tanulmányozott gyíkfaj, mely szerepel a Washingtoni Egyezmény II. függelékében. Egy 2008-as tanulmány 950-re becsülte a Kínában élő egyedek számát.

Megjelenése[szerkesztés]

Zöld színű állat, vöröses nyaki mintázattal, illetve sötét és világos minták sávos váltakozásával. A hímek színesebbek mint a nőstények, ami a párzási időszak alatt még szembetűnőbb. 40–60 cm hosszú. Különös ismertetőjegyei a hátán sorokba rendeződött, gumószerűen kiemelkedő, csontos szarupikkelyek és az izmos farok, melyek a krokodiléra emlékeztetnek; innen kapta nevét a gyíkfaj.

Életmódja[szerkesztés]

Ideje legnagyobb részét sekély vízben vagy ágakon, növényeken tölti halivadékokra, ebihalakra, csigákra, rovarokra vadászva.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Chinese crocodile lizard című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.