Krokett (étel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Krokett
A Wikimédia Commons tartalmaz Krokett témájú médiaállományokat.
Burgonyakrokett

A krokett henger alakú, bundázott és bő zsiradékban sütött étel. Elnevezése a francia croquer szóból ered (Croquettes = ropogós).

Változatai[szerkesztés]

Burgonyakrokett[szerkesztés]

A burgonyakrokett (Croquettes de pommes de terre) elsősorban köretként fordul elő; a magyar konyhában is ez a legnépszerűbb krokettfajta. Főtt és szétnyomott burgonyából készül, ezt tojássárgájával és vajjal vegyítik, továbbá szerecsendióval fűszerezik.

Az élelmiszeripar félkész vagy készétel formájában is gyártja: előbbi termékek a massza előállításához való porból, utóbbiak előre panírozott fagyasztott krokettekből állnak.

További változatok[szerkesztés]

Az egész világon elterjedt, különböző alapanyagokból készülhet (pl. burgonya-, tojás-, gombaropogós stb.).

Az Amerikai Egyesült Államok déli államaiban kedveltek a lazackrokettek. Ezeket összeaprított lazacból és hagymából készítik, majd bepanírozzák és kisütik.

Keleten a rákpogácsák népszerűek, nyugaton pedig a spanyol croquetas de jamón terjedt el.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Kroketten című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]