I. e. 79

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 79 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as évek

Évek: i. e. 84i. e. 83i. e. 82i. e. 81i. e. 80i. e. 79i. e. 78i. e. 77i. e. 76i. e. 75i. e. 74

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Appius Claudius Pulchert és Publius Servilius Vatiát választják consulnak.
  • Miután befejezte reformjait, Sulla lemond a dictatori címről és a hatalmat a konzervatív szenátori oligarchiára hagyja. Magánemberként visszavonul Cumaebe, ahol hamarosan meghal.
  • A sertoriusi háborúban Quintus Caecilius Metellus Pius veszi át a római erők irányítását. M. Domitius Calvinus, Hispania Citerior kormányzója a megsegítésére indul, de Sertorius quaestora, Lucius Hirtuleius egy szűk hágónál elállja az útját és legyőzi. Metellus - nem tudva a vereségről - Calvinus megsegítésére küldi legatusát, L. Thorius Balbust, akit Sertorius futamít meg a seregével. Sertorius gerillataktikával zaklatja a létszámfölényben levő állami római sereget; Metellus erődök építésével próbálja kiszorítani őt Dél-Lusitaniából.
  • Cicero görögországi és kis-ázsiai útra indul hogy a görög szónokoktól tanuljon (és állítólag azért, mert egyik protezsáltjának megvádolásával kivívta Sulla haragját).

Egyiptom[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 79 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.