I. e. 47

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 47 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 2. századi. e. 1. század1. század

Évtizedek: i. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es éveki. e. 40-es éveki. e. 30-as éveki. e. 20-as éveki. e. 10-es éveki. e. 1-es évek1-es évek

Évek: i. e. 52i. e. 51i. e. 50i. e. 49i. e. 48i. e. 47i. e. 46i. e. 45i. e. 44i. e. 43i. e. 42

Események[szerkesztés]

Egyiptom[szerkesztés]

  • Az egyiptomi trónviszályban XIII. Ptolemaiosz nővérét, IV. Arszinoét nevezi ki társuralkodójául. Arszinoé meggyilkoltatja az Alexandriát ostrom alatt tartó Akhillasz főparancsnokot és mentorát, Ganümédész eunuchot nevezi ki helyére. VII. Kleopátra a fiatalabbik öccsét, XIV. Ptolemaioszt nevezi meg társuralkodónak.
  • A blokád alatt tartott Caesar megpróbálja elfoglalni az alexandriai világítótorony szigetét, de visszaverik; bíbor köpenyét és páncélját eldobva, úszva kell menekülnie.
  • Megérkezik a Nílus-deltába Pergamoni Mithridatész a felmentő sereggel. Caesar csatlakozik hozzá és a nílusi csatában döntő vereséget mér XIII. Ptolemaioszra, aki menekülés közben a Nílusba fullad. Kleopátra elfoglalja Egyiptom trónját és ősszel újszülött fiát, Caesariont teszi meg társuralkodójának.
  • Kleopátra visszakapja Ciprust, amelyet még apja, XII. Ptolemaiosz idejében vettek el Egyiptomtól a rómaiak.

Róma[szerkesztés]

  • Quintus Fufius Calenust és Publius Vatiniust választják consulnak. Caesar újabb dictatori kinevezést kap egy évre.
  • Caesar az egyiptomiak elleni segítségért cserébe megerősíti II. Hürkanoszt a jeruzsálemi főpapi tisztségben és ethnarkhoszi címet adományoz neki. Főtanácsadójának, az idumeus Antipatrosznak római polgárjogot és procuratori címet ad.
  • Caesar Egyiptomból Szírián át Kis-Ázsiába vonul és augusztus 2-án a zelai csatában legyőzi a lázadó II. Pharnakész boszporoszi királyt (ezután küldi a szenátusnak híres "veni, vidi, vici" jelentését).
  • Caesar visszatér Rómába, majd az év végén hat légióval átkel Africába, hogy legyőzze az optimaták maradék erőit.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 47 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.