I. e. 425

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 425 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 6. századi. e. 5. századi. e. 4. század

Évtizedek: i. e. 470-es éveki. e. 460-as éveki. e. 450-es éveki. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es évek

Évek: i. e. 430i. e. 429i. e. 428i. e. 427i. e. 426i. e. 425i. e. 424i. e. 423i. e. 422i. e. 421i. e. 420

Események[szerkesztés]

Görögország[szerkesztés]

  • Május: a peloponnészoszi háborúban a spártaiak újabb hadjáratot indít Attikába, de 15 nap után visszavonják csapataikat, mert Athén megszállja a Spárta-közeli félszigetet és kikötőjét, Püloszt.
  • május-június: az athéni Démoszthenész megerődíti Püloszt, bár eredetileg Kerküra (Korfu) ellen indult, de a rossz időjárás miatt kénytelen volt a félszigetnél partot érni. A Kerkürában lévő, Braszidasz vezette spártai flotta Püloszra indul és elállja a kikötő bejáratát, valamint a bejáratot ellenőrző Szphakteria szigetére kb. 400 hoplitát tesznek partra.
  • augusztus: A spártaiak hajóikról megtámadják Démoszthenészt, aki visszaveri az első próbálkozásokat. Időközben megérkezik az athéni flotta és a püloszi csatában megfutamítják a spártai hajókat, valamint blokád alá veszik a szigeten rekedt hoplitákat. Spárta fegyverszünetet ajánl, de az athéni Kleon elutasítja azt. Démoszthenész és Kleon partra száll a szigeten és a szphakteriai csatában foglyul ejtik a 300 életben maradt nehézfegyverzetű hoplitát, amelyek közül 120 a spártai elit tagja. Őket túszként használják fel, kivégzésükkel fenyegetnek, ha Spárta újabb támadást intéz Attika ellen. A győzelem Athén felé billenti a háború mérlegét és megerősíti Kleon helyzetét. Thuküdidész szerint a vereség után a meggyengült spártai uralkodó osztály kétezer helótát mészárol le, hogy megelőzze felkelésüket.
  • szeptember eleje: az athéni Nikiasz támadást intéz Korinthosz ellen és a flotta kikötési helyénél a szolügeiai csatában megfutamítja a korinthosziakat. Tart attól, hogy Korinthosz erősítést küld, ezért visszavonja katonáit és végigpusztítja Krommüon, Epidaurosz és Troizen környékét.

Itália[szerkesztés]

  • november 19: Rómában Lucius Quinctius Cincinnatus, Lucius Furius Medullinus, Aulus Sempronius Atratinus és Lucius Horatius Barbatus foglalják el a consuli jogkörrel felruházott katonai tribunusi tisztségeket.
  • kb. i.e. 425: a szamniszok elveszik az oszkoktól Pompeiit.

Perzsia[szerkesztés]

Kína[szerkesztés]

Kultúra[szerkesztés]

Tudomány[szerkesztés]

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

  • I. Artaxerxész perzsa király
  • Hérodotosz görög történetíró
  • Epitadasz spártai hadvezér
  • Lükophron korinthoszi hadvezér
  • Mahávira, a dzsainizmus egyik alapítója (a történészek szerint i.e. 425-ben, a hagyomány szerint i.e. 527-ben halt meg)