I. e. 396

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 396 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 440-es éveki. e. 430-as éveki. e. 420-as éveki. e. 410-es éveki. e. 400-as éveki. e. 390-es éveki. e. 380-as éveki. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es évek

Évek: i. e. 401i. e. 400i. e. 399i. e. 398i. e. 397i. e. 396i. e. 395i. e. 394i. e. 393i. e. 392i. e. 391

Események[szerkesztés]

Perzsa Birodalom[szerkesztés]

  • A perzsák egyesített perzsa-föníciai-kilikiai-ciprusi 500 hajós flottát állítanak össze az athéni Konon vezetésével és elfoglalják a Spárta által megszállva tartott Rodoszt.

Görögország[szerkesztés]

  • II. Ageszilaosz spártai király hadi sikereket ér el Kis-Ázsiában Pharnabazosz és Tisszaphernész perzsa szatrapák ellen; utóbbi ellen nagy csatát nyer Szardeisznél. A perzsák három hónapos fegyverszünetet kérnek, majd mivel ez alatt nem sikerül békét kötni, a spártaiak feldúlják Frígiát és nagy zsákmányt szereznek, mert Tisszaphernész Káriában vonta össze csapatait.

Itália[szerkesztés]

  • A karthágóiak kénytelenek feladni Szürakuszai még i.e. 398-ban kezdett ostromát, de Messzénét elpusztítják. I. Dionüsziosz szürakuszai türannosz első háborúja a punok ellen sikerrel zárul; utóbbiak csak Szicília északnyugati részén tartanak meg néhány várost. A karthágói hadvezér, Himilco hazatértében öngyilkosságot követ el.
  • Rómában dictatorrá választják Marcus Furius Camillust. Camillus vezetésével tíz évnyi ostrom után a rómaiak elfoglalják az etruszk Veiit. A hódítással a Róma által ellenőrzött terület duplájára nő.
  • Rómában consuli jogkörű katonai tribunusok: Lucius Titinius Pansa Saccus, Publius Licinius Calvus Esquilinus, Publius Maelius Capittolinus, Quintus Manlius Vulso Capitolinus, Gnaeus Genucius Augurinus és Lucius Atilius Priscus.

Kultúra[szerkesztés]

  • Platón kiadja az Apologiát, Szókratész védőbeszédét.
  • Küniszka spártai hercegnő négyesfogata - férfi hajtóval - megnyeri az olimpiai versenyt.

Születések[szerkesztés]

Halálozások[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 396 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.