I. e. 321

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 321 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 370-es éveki. e. 360-as éveki. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es évek

Évek: i. e. 326i. e. 325i. e. 324i. e. 323i. e. 322i. e. 321i. e. 320i. e. 319i. e. 318i. e. 317i. e. 316

Események[szerkesztés]

Makedón Birodalom[szerkesztés]

  • Híre megy, hogy Perdikkasz, a birodalom régense uralkodóvá akarja kikiáltani magát. Görögország kormányzója, Antipatrosz Antigonosz és Kraterosz vezetésével sereget küld ellene Kis-Ázsiába, de a hellészpontoszi csatában Perdikkasz támogatója, Eumenész kappadókiai kormányzó döntő vereséget mér rájuk és Neoptolemosz örményországi szatrapára; Neoptolemosz elesik a csatában, Kraterosz pedig röviddel később belehal a sebeibe.
  • Perdikkasz Ptolemaiosz ellen indul Egyiptomba, de nem képes megszervezni a Níluson való átkelést. A testvérharc miatt amúgy is elégedetlenkedő katonák fellázadnak, alvezérei pedig (köztük Szeleukosz) meggyilkolják. A vezérek kiegyeznek, Ptolemaiosz megmarad Egyiptom uraként, Szeleukosz pedig megkapja Perdikkasz Babilonját.
  • Nagy Sándor megmaradt vezérei (diadokhohszai) a szíriai Triparadeiszoszban újratárgyalják a birodalom korábbi felosztását. Az új régens Antipatrosz lesz, aki a gyengeelméjű III. Philipposz és a kiskorú IV. Alexandrosz nevében kormányoz. Ptolemaiosz megtarthatja Egyiptomot és Kürenaikát. Ptolemaiosz feleségül veszi Antipatrosz lányát, Eurüdikét.

Róma[szerkesztés]

  • Titus Veturius Calvinust és Spurius Postumius Albinust választják consulnak. A folyamatban lévő háborúban a szamniszok békeküldöttséget küldenek Rómába, de eredménytelenül távoznak. Mindkét consul a szamniszok ellen vonul, akik Caudium mellett becsalják őket egy hegyszorosba, majd torlaszokkal csapdába ejtik a két római sereget. Megalázó feltételekkel öt évre szóló békekötésre kényszerítik őket, a római katonáknak fegyvertelenül iga alatt kell átvonulniuk.[1]

Halálozások[szerkesztés]

  • Perdikkasz, makedón hadvezér, régens
  • Kraterosz, makedón hadvezér
  • Csou Hszian-vang, a kínai Csou állam királya

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Kilencedik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 321 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.