I. e. 307

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 307 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 5. századi. e. 4. századi. e. 3. század

Évtizedek: i. e. 350-es éveki. e. 340-es éveki. e. 330-as éveki. e. 320-as éveki. e. 310-es éveki. e. 300-as éveki. e. 290-es éveki. e. 280-as éveki. e. 270-es éveki. e. 260-as éveki. e. 250-es évek

Évek: i. e. 312i. e. 311i. e. 310i. e. 309i. e. 308i. e. 307i. e. 306i. e. 305i. e. 304i. e. 303i. e. 302

Események[szerkesztés]

Makedón Birodalom[szerkesztés]

  • Antigonosz békét köt Szeleukosszal.
  • Antigonosz Szíriában megalapítja Antigonia városát.
  • Antigonosz fia, Démétriosz Poliorkétész 250 hajóval Athénba hajózik és elűzi a Kasszandrosz által 10 évvel korábban odahelyezett despotát, Phaléroni Démétrioszt, aki Alexandriába menekül. Visszaállítják a régi athéni alkotmányt és a polgárok Antigonoszt és Démétrioszt "isteni megmentő" címmel (theoi szoteresz) tüntetik ki.
  • Ptolemaiosz Phaléroni Démétriosz segítségével megalapítja Alexandriában a Muszeiont; száz tanárát állami fizetéssel látja el.
  • Pürrhosz elfoglalja Épeirosz trónját és szövetséget köt sógorával, Démétriosz Poliorkétésszel.

Itália[szerkesztés]

  • Agathoklész a szicíliai helyzet miatt kénytelen visszatérni Szürakuszaiba. Akragasz városa befogadta a Szürakuszai kudarcot vallott ostromából menekült punokat és görög zsoldosokat és kezdte elfoglalni a szícilai városokat. Agathoklész csellel elfoglalja és elpusztítja Segestát, visszafoglal néhány várost, de ellenfelei túlereje miatt kerüli a csatát. Októberben visszatér Észak-Afrikába, ahol fiai gondjára hagyott csapatai súlyos vereségeket szenvedtek. Megtámadja a karthágóiak táborát, de visszaverik, líbiai szövetségesei elhagyják, így visszamenekül Szicíliába.
  • Rómában Appius Claudius Caecust (akinek le kellett mondania censori tisztségéről) és Lucius Volumnius Flamma Violenst választják consulnak. A fővezérséget viszont a senatus (Claudius tiltakozása ellenére) az etruszk háború hősére, Quintus Fabius Maximus Rullianusra bízza proconsulként.
  • Fabius Allifaenél legyőzi a szamniszokat és a hadifoglyok közül a hernicusokat (akik formálisan Róma szövetségesei voltak) fogságba veti. Bánásmódja nagy felháborodást vált ki a hernicusoknál.
  • Volumnius a szamniszokkal szövetséges sallentinusokkal szemben ér el sikereket.[1]

Kína[szerkesztés]

  • Csao állam királya, Csao Vu-ling megreformálja hadseregét, bevezeti a könnyebb mozgást biztosító ruházatot és a lóhátról való nyilazást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Titus Livius: A római nép története Kilencedik könyv

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 307 BC című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.