I. e. 102

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kr. e. 102 szócikkből átirányítva)

Évszázadok: i. e. 3. századi. e. 2. századi. e. 1. század

Évtizedek: i. e. 150-es éveki. e. 140-es éveki. e. 130-as éveki. e. 120-as éveki. e. 110-es éveki. e. 100-as éveki. e. 90-es éveki. e. 80-as éveki. e. 70-es éveki. e. 60-as éveki. e. 50-es évek

Évek: i. e. 107i. e. 106i. e. 105i. e. 104i. e. 103i. e. 102i. e. 101i. e. 100i. e. 99i. e. 98i. e. 97

Események[szerkesztés]

Róma[szerkesztés]

  • Quintus Lutatius Catulust és Caius Mariust (negyedszer) választják consulnak.
  • Quintus Caecilius Metellus Numidicus és unokatestvére, Caius Caecilius Metellus Caprarius lesznek a censorok. Metellus Numidicus megpróbálja kitaszíttatni a szenátusból Lucius Appuleius Saturninust, de nem jár sikerrel. Saturninus azonban csellel (az egyik törvényének betartására felesküvést követel, amit mindenki letesz csak Metellus nem) kizáratja Metellust a szenátori rendből.
  • A teutonok ismét Gallia Transalpinára támadnak, míg a kimberek átkelnek az alpesi hágókon és betörnek Itáliába. Marius a Aquae Sextiae-i csatában döntő vereséget mér a teutonokra és az ambrones kelta törzsre; a férfiakat lemészárolva, a nőket és a hadifoglyokat rabszolgának eladva gyakorlatilag mindkét népet megsemmisíti.
  • Catulus Trentinum mellett várja a kimberek érkezését, majd látva, hogy nagy létszámfölényben vannak, a katonái menekülését kordában tartva visszavonul Veronába.
  • Megkezdődik a dél-anatóliai Cilicia római provinciává való szervezése. Marcus Antonius Orator praetor sikeresen harcol a térséget uralmuk alatt tartó kalózok ellen.

Hellenisztikus birodalmak[szerkesztés]

Kína[szerkesztés]

  • Kína újabb - ezúttal sikeres - hadjáratot indít a közép-ázsiai Tajüan királysága ellen. Tajüan évenkénti adót megfizetésére kényszerül, többek között helyi lovakat kell szállítaniuk, amelyek sokkal jobbak, mint a kínaiakéi.

Születések[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 102 av. J.-C. című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.