Kovács Gábor (erdőmérnök)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Gábor
Született1941. november 3. (82 éves)
Szeged
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásaerdőmérnök,
egyetemi tanár
IskoláiErdészeti és Faipari Egyetem (–1965)
Kitüntetéseia Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2004)
SablonWikidataSegítség

Kovács Gábor (Szeged, 1941. november 3. –) magyar erdőmérnök, egyetemi tanár.

Élete, tevékenysége[szerkesztés]

Apja Kovács József, az Ásotthalmi Erdészeti Szakiskola oktatója volt, anyja Bodnár Margit, Kálmán nevű öccse pedig zenetanár, 2011-ben Kanadában elhunyt, Felesége Stojalowski Erika, könyvtáros volt nyugdíjazásáig a Nyíregyházi Főiskolán. Egy fiuk van, Dr. Kovács Gábor Ákos jogász.

A Nyíregyházi Vasvári Pál Gimnáziumban érettségizett, 1960-ban. Erdőmérnöki diplomát szerzett a soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Mérnöki karán, 1965-ben.

Kezdő mérnökként négy éven át a Nyírségi Állami Erdőgazdaságban dolgozott. Ezt követően közel tizenöt éven át a Felsőtisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnál tervezőmérnök, árvízvédelmi és folyószabályozási szakágazati vezető, majd az utolsó öt évben a nyíregyházi szakaszmérnökség irányítója volt. Közben a Budapesti Műszaki Egyetemen mezőgazdasági vízgazdálkodási szakmérnöki oklevelet szerzett. Munkájának meghatározó része: a környezet- és természetvédelem valamint a vízgazdálkodás kapcsolata.

1983-tól a Debreceni Erdőfelügyelőség Szabolcs-Szatmár megyei területi osztályvezetőjeként dolgozott, Nyíregyházán. Szakmai irányításának eredményeképpen a Szatmár-beregi tájban elsősorban őshonos fafajokból álló erdőket hoztak létre, míg a Nyírségi homokon az akác- és nyárgazdálkodás fejlesztését tartotta feladatának.

1993-tól a Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság, majd a jogutód Nyírerdő Rt. vezérigazgatója. Irányításával az erdőgazdaság szakmailag és pénzügyileg stabilizálódott, a térség meghatározó jelentőségű szakmai műhelyévé vált. 2004 óta nyugdíjas.

A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. felügyelő bizottsága elnöke 2010-2015 között.

2004. márciusától tíz éven át tulajdonosa és ügyvezető igazgatója az ERDŐTÁJ Kft.-nek. Erdészeti szaktanácsadással, erdőértékeléssel foglalkoznak. Tagja több civil szervezetnek, a Nyíregyházi Rotary klubnak elnöki tisztségét egy ciklusban töltötte be.

A Nyíregyházi Városi Református egyházközség presbitere volt a múltszázad nyolcvanas éveiben. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának tagja volt egy ciklusban, majd zsinati világi bírónak választották meg. Két ciklusban egyházkerületi világi bírói tisztséget is vállalt.

A Debreceni Egyetemen négy erdészeti és vadgazdálkodási tárgy oktatására kérték fel. Címzetes egyetemi tanár. Tanított több agrár- felsőoktatási intézményben, munkakapcsolatot tart a hazai és számos külföldi erdészeti kutató intézettel, egyetemi tanszékekkel, ukrajnai és romániai erdészeti vállalkozásokkal.

Az alföldi erdőtelepítéssel, a Nyírség erdészeti és vízgazdálkodási problémáival, a nyárfatermesztés gyakorlati kérdéseivel, valamint a dámvaddal foglalkozó publikációi a hazai erdészeti szaksajtóban és külföldi kiadványokban egyaránt olvashatóak.

Az Országos Erdészeti Egyesület munkájában 1963. óta vesz rész. Volt helyi csoport titkár, majd 10 éven át a helyi csoport elnöke. Nyugdíjazását követően két ciklusban a díjbizottság tagjaként tevékenykedett.

Elismerései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]