Kovalik Balázs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovalik Balázs
Született1969 (55 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásarendező
Kitüntetései

SablonWikidataSegítség

Kovalik Balázs (Budapest, 1969 –) rendező, a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője 2003-tól a fesztivál (CAFe Kortárs Művészeti Fesztivál) átalakulásáig, a Magyar Állami Operaház volt művészeti igazgatója 2010-ig.

Életpályája[szerkesztés]

A színpadi pálya kisgyerekkorától fogva vonzotta; egy időben cirkuszi bohócnak is készült. Tanult énekelni, fuvolázni, zongorázni. 1987-től a Nemzeti Színház Színiakadémiáján tanult, majd másfél évi kalocsai katonaság után, 1991-től a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. 1990-ben részt vett a Holló Színház megalakításában.

A hazai rendezőképzés helyett németországi főiskolákra jelentkezett, és Münchenben felvételt is nyert, ahol 1993-tól volt az August Everding Bayerische Theaterakademie / Hochschule für Musik und Theater München rendező szakos hallgatója. Még főiskolásként, 1995-ben kérték fel Puccini Turandot című operájának színre vitelére a Szegedi Nemzeti Színházban: az előadás óriási visszhangot keltett, éveken át sikerrel játszották.

1997-ben diplomázott, s attól az évtől fogva vezeti a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem opera tanszakát. 2001 után vendégdocens a lipcsei Zeneművészeti Egyetem opera szakán, 2003-tól pedig a berlini Művészeti Egyetem opera szakán.

2012-től a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie Opera/Master tanszék vezetője.

Rendezései[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Petőfi Irodalmi Múzeum. (Hozzáférés: 2020. június 25.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Mátrai Diána Eszter: A csavartól a spirálig. Kovalik Balázs operaházi rendezései; Balassi – Színház- és Filmművészeti Egyetem, Budapest, 2013 (Színházcsinálók füzetei)