Kovács Zsolt (vezetőedző)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Zsolt
Személyes adatok
Született1974. október 4., Budapest, Magyarország
Csapat adatok
CsapatBudapest Hurricanes
PozícióVezetőedző
Pályafutása
Kezdete2005
Díjak
Elismerések
  • Az év junior edzője (2007)
  • Karrier rekord60-26
    Csapatai edzőként, adminisztrátorként
    2005–2009Budapest Wolves Juniors
    (Vezetőedző)
    2009–Budapest Hurricanes
    (Vezetőedző)
    2013–Magyarország
    (Támadókoordinátor)

    Az infobox utoljára frissítve: 2014. január 27.

    Kovács Zsolt (Budapest, 1974, október 4.) magyar amerikaifutball-edző, aki jelenleg a Budapest Hurricanes vezetőedzője, és a magyar válogatott támadókoordinátora.

    Korai évek[szerkesztés]

    Kovács Zsolt 1974. október 4-én született Budapesten. Az amerikaifutball sportág Magyarországon történő felvirágoztatásában kiemelkedő szerepet játszott, hiszen ő volt az, aki a sportágat szerető fiatalokat 2004-ben egy asztalhoz ültette. Tevékenységének köszönhetően megalakult az első amerikaifutball-egyesület Magyarországon, a Budapest Wolves.

    Játékosi karrier[szerkesztés]

    A csapatvezetés mellett játékosként is szerepet vállalt, előbb running back, később linebacker pozícióban. Játékos pályafutását 2005-ben fejezte be.

    Edzői karrier[szerkesztés]

    Budapest Wolves Juniors (2005 - 2009)[szerkesztés]

    2005 őszén elvállalta a Budapest Wolves junior csapatánál a vezetőedzői szerepkört, mely az első magyarországi korosztályos csapat felépítésének és edzésének feladatait jelentette.
    2007 tavaszán a junior csapat mellett összeállította és felkészítette a Budapest Wolves második számú csapatát a felnőtt magyar bajnokságra.

    Budapest Hurricanes (2009 - )[szerkesztés]

    2009-ben vállalta el a Budapest Hurricanes felnőtt csapatának vezetőedzői pozícióját.

    2010[szerkesztés]

    A Hurricanes még nem vehetett a hazai bajnoki sorozatban, így összesen három, külföldi csapat ellen játszott barátságos mérkőzésen mutatkozott be Kovács Zsolt a csapat vezetőedzőjeként.

    2011[szerkesztés]

    A Hurricanes-szel új résztvevőként az magyar és a osztrák legalsóbb osztályt is megnyerte, utóbbival az első olyan magyar amerikaifutball-csapat lett a Budapest Hurricanes, amely külföldi felnőtt bajnokságban szerzett aranyérmet.

    2012[szerkesztés]

    Bár a Budapest Hurricanes mind az első alkalommal kiírt, négyfős magyar kiemelt ligában (HFL) veretlen alapszakaszt követően, mind az osztrák DIV2-ben döntőig jutott, mindkét ligában megállították menetelését a ligabeli ellenfelek, így ezt az évet 2 ezüstéremmel zárta a csapat. Ennek ellenére Kovács Zsolt alakulata a magyar alapszakaszban újabb történelmet írt, miután megtörte a Budapest Wolves majdnem tízéves hazai veretlenségi sorozatát, hiszen az alapszakaszban hazai pályán 33-27-es múlta felül Kovács Zsolt csapata a Farkasokat.

    2013[szerkesztés]

    Tavasszal az először megrendezésre került IFAF CEI Interliga küzdelmein vett részt a Hurricanes. A négycsapatos sorozatban végül 2-3-as mutatóval a harmadik helyen zárt a Hurricanes.
    Az immár öt csapatra bővült HFL-t alapszakaszát Hurricanes ezúttal is veretlenül zárta. A döntőben a tavalyihoz hasonlóan a Budapest Wolves várt a Hurricanes-re, ezúttal azonban a Hurrikánok nyerték a meccset 28-24-re, és ezzel magyar bajnok lettek.

    Külső hivatkozások[szerkesztés]

    Budapest Hurricanes honlapja,[1]
    Francesco's Sports - Kovács Zsolt vezetőedző,[2]
    Francesco's Sports - Az ötvenedik,[3]
    Francesco's Sports - Interjú Kovács Zsolttal[4]

    Megjegyzések[szerkesztés]