Kovács Sándor (muzeológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Sándor
Született1928. február 20.
Sepsiszentkirály
Elhunyt1984. február 26. (56 évesen)
Sepsiszentgyörgy
Állampolgárságaromán
Foglalkozásamuzeológus,
természettudományi író,
pedagógus
IskoláiBolyai Tudományegyetem (–1951)
SablonWikidataSegítség

Kovács Sándor (Sepsiszentkirály, 1928. február 20.Sepsiszentgyörgy, 1984. február 26.) muzeológus, természettudományi író.

Életútja[szerkesztés]

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban érettségizett (1947), a Bolyai Tudományegyetemen természetrajz-kémia szakos diplomát szerzett (1951). A Móricz Zsigmond Kollégium tagja. Baróton, majd Sepsiszentgyörgyön tanított, 1961-től a Megyei Múzeum természetrajzi szakmuzeológusa. Rendezte a Diószeghy-féle lepkegyűjteményt, természet- és tájvédelmi vonatkozásban kutatta a Rétyi Nyír, a Szent Anna-tó, Bálványosfürdő vidékét. P. Samson és C. Rădulescu bukaresti paleontológusokkal karöltve nemzetközi elismerést aratott a Kárpát-kanyar medencéiben fellelt ősemlősmaradványok tudományos feldolgozásával. A Bodoki-hegység flórájának kutatása során botanikai gyűjtéseivel gazdagította a múzeum herbáriumát. Számos madártani, a gólya- és ragadozó madárpopulációkra vonatkozó, a kisemlősökkel foglalkozó közlemény szerzője.

Cikkeit eleinte a Tanügyi Újság, Pionír és Natura hasábjain közölte (1959-60); rovatvezető a Megyei Tükörben és a Brassói Lapokban. Magyar, román, német és francia nyelvű természettudományi szaktanulmányait az Aluta, Revista Muzeelor, Contribuții Botanice, Eiszeitalter und Gegenwart (Öhringen), Acta Theriologica, Nymphaea, ismeretterjesztő cikkeit A Hét, Előre, Falvak Dolgozó Népe, Fórum (Sepsiszentgyörgy) közölte. A botanikus, természetrajzos-muzeológus és meteorológus c. írása emléket állított László Ferencnek a Táj és tudomány c. kötetben (1978).

Kötetei[szerkesztés]

  • Bálványosfürdő és környéke (Kónya Ádámmal társszerzőként, turistakalauz, románul is. Sepsiszentgyörgy 1970);
  • A Rétyi Nyír és környéke (Kónya Ádámmal, turistakalauz, románul is, Sepsiszentgyörgy 1970);
  • Kovászna megye gyógynövényei (társszerzésben, 1979).

Források[szerkesztés]