Kovács László (operatőr)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács László
Született1933. május 14.
Cece
Elhunyt2007. július 22. (74 évesen)
Beverly Hills, Kalifornia
Állampolgársága
Foglalkozásaoperatőr
IskoláiSzínház- és Filmművészeti Főiskola (–1956)

SablonWikidataSegítség

Kovács László[1] (Cece, 1933. május 14.Beverly Hills, Kalifornia, 2007. július 22.) magyar származású, amerikai operatőr.

Élete[szerkesztés]

A film iránti vonzódása 10 éves korában kezdődött, amikor falujában hétvégenként az iskolatermet ideiglenes vetítőteremmé alakították át, melynek rendszeres látogatója lett; egyetlen filmet sem hagyott ki. Középiskolai tanulmányait a fővárosban végezte. A kötelező tantárgyak nem nagyon érdekelték; előbb-utóbb egy moziban kötött ki – nem volt ritka, hogy naponta két-három filmet is megnézett. Rossz bizonyítványa ellenére – másodszori kísérletre – felvették a Filmművészeti Akadémia dráma- és filmművészet szakára.[2]

1956 nyarán végezte el az Akadémiát, Illés György tanítványaként. Korábbi iskolatársával (és későbbi operatőr kollégájával), Zsigmond Vilmossal az 1956-os forradalom eseményeit fotózta és filmezte 35 mm-es kamerával Budapesten. A forradalom leverése után el kellett hagyniuk az országot: Ausztriába menekültek, ahova magukkal vitték a forgatott anyagot. A tekercsek egy része elveszett (nagy része már visszakerült a magyar filmarchívumba) egy részét pedig amerikai producer vette meg (a film 1961-ben került adásba a CBS-en).

1957-ben érkezett az USA-ba és kapott politikai menedékjogot; 1963-ban szerzett amerikai állampolgárságot. Karrierje nehezen indult, előbb New Yorkban dolgozott koszt-kvártélyért egy fényképésznél, ahol filmet hívott elő, papírra nyomtatott, majd portrékat, igazolványképeket készíthetett.[3] Ezt követően Seattle-be költözött, ahol egy 16 mm-es filmlaborban kapott munkát. 1958-ban Zsigmond hívására Hollywoodba költözött. Kezdetben 16 mm-es egészségügyi és oktatófilmeket forgatott, később áttért az „alacsony költségvetésű” filmekre.

Az áttörést Dennis Hopper filmje, a Szelíd motorosok hozta meg számára 1969-ben. Azóta több mint 70 film készítésében működött közre; közöttük olyan kiemelkedő alkotások találhatók, mint az Öt könnyű darab, a New York, New York, a Papírhold, a Szellemirtók, a Ruby Cairo és a Szabadítsátok ki Willyt! 2..

2002-ben meghívták a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijébe.

2005 októberében – életműve elismeréseként – Illés György, Tóth János és Zsigmond Vilmos társaságában Legenda-díjban, egy évvel rá, a forradalom 50. évfordulója alkalmából pedig Arriman-díjban[4] részesült.

Utolsó, 2006-ban forgatott filmje – melynek producere is volt – az 1956-os forradalomnak emléket állító dokumentumfilm: Torn from the Flag. Várhatóan 2008-ban készül el egy dokumentumfilm róla és Zsigmondról, Laszlo & Vilmos: The Story of Two Refugees Who Changed the Look of American Cinema (László és Vilmos: két menekült története, akik megváltoztatták az amerikai mozi arculatát) címmel.

Filmjei[szerkesztés]

Operatőrként[szerkesztés]

Segédoperatőrként, kameramanként[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

  • 1970: Szelíd motorosok Laurel award (2. helyezett)
  • 1971: Öt könnyű darab Laurel award (3. helyezett)
  • 1998: CamerImage, Életmű–díj
  • 1998: Hawaii Nemzetközi Filmfesztivál, „Excellence in Cinematography Award”
  • 1999: WorldFest Flagstaff Életmű–díj
  • 2001: Hollywoodi Filmfesztivál, „Discovery Award for Outstanding Achievement in Cinematography”
  • 2002: ASC, Életmű–díj
  • 2005: Legenda-díj (HSC, Életmű–díj)
  • 2006: Arriman-díj[4]
  • 2006: Santa Fé-i Filmfesztivál, Életmű–díj

Megjegyzés[szerkesztés]

  1. Filmjeiben, illetve a nemzetközi sajtóban neve több változatban szerepel: Lazlo Kovacs, Leslie Kovacs, Lester Kovacs, Laszlo Kovaks, Leslie Kovacks.
  2. Forrás: International Cinematographers Guild – Laszlo Kovacs, ASC… Archiválva 2005. március 10-i dátummal a Wayback Machine-ben (en:)
  3. "Festőnek az ecset" – Kovács László operatőr Archiválva 2007. augusztus 8-i dátummal a Wayback Machine-ben Magyar Narancs
  4. a b A Legenda-díj 2006. évi elnevezése: "The Arriman – the eye of the revolution", vagyis A forradalom szeme volt, amelyet az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójára kereszteltek így. Az elismerést azok az operatőrök kapták, akik akkor az utcákon voltak, és az eseményeket többségében ARRI típusú kamerával rögzítették (innen a díj neve). Forrás: Magyarország.hu – Aranyszem Operatőri Fesztivál díjátadója az Urániában Archiválva 2007. szeptember 30-i dátummal a Wayback Machine-ben
  5. A filmet Art Radford néven forgatta.
  6. A hangalámondásos változatban Nickelodeon címen vetítették.

További információk[szerkesztés]