Kovács Béla (politikus, 1960)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kovács Béla
Kovacs Bela i.jpg
Kovács Béla 2009-ben
Született 1960. február 25. (54 éves)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása Közgazdász, politikus, a Jobbik EP-képviselője
Iskolái Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (Moszkva)

Kovács Béla (Budapest, 1960. február 25.) közgazdász, üzletember, a Jobbik politikusa, 2010 májusától a párt Európai Parlamenti képviselője, 2013 decemberétől az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének elnöke.

Tanulmányai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskola elvégzése után Tokióban négy éven át egy amerikai magánegyetemen politológiát és nemzetközi kapcsolatokat hallgatott, 1986-ban Moszkvában pedig a Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében (MGIMO) nemzetközi közgazdász diplomát szerzett.

Japán, angol, orosz nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik, de emellett lengyelül, franciául és németül is beszél.

Az üzleti életben[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Magyarországra 1986-ban költözött haza. Hazatérte után a Terimpex nevű külkereskedelmi vállalathoz osztották be üzletkötőnek. 1987-ben, egy nappal az esküvője után behívták katonának. Mivel elmondása szerint nem érezte jól magát Magyarországon, ezért ismételten kiköltözött a Szovjetunióba. 1988-tól 2003-ig nemzetközi kereskedelmi cégeknél dolgozott vezető beosztásban Japánban és Oroszországban. 2003-ban a „Gaszisz” Orosz Állami Akadémia jogtudományi karán végzett befektetési szakjogászként.

Még ugyanebben az évben ismételten hazaköltözött, Angyalföldön nyitott egy salátabárt. Az üzlet nem lett jövedelmező, 2010-ben felszámolták.

A Jobbik tagjaként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Jobbikba 2005-ben lépett be, Bíber József Tibor ajánlásaként. Még ez év decemberében megalapította a párt külügyi bizottságát, amelynek azóta elnöke. 2006 júliusában megalapította a Jobbik XIII. kerületi szervezetét. A párthoz való csatlakozása után lett hangsúlyosabb a Jobbik oroszbarát politikája.

2008-at követően már sűrűbben járt Brüsszelbe, majd a 2009-es magyarországi európai parlamenti választás után bekerült jobbikos képviselőknek volt a szakmai tanácsadója. 2008 decembere óta a Jobbik fővárosi alelnöke. A 2010-es országgyűlési választásokon Balczó Zoltán, a Jobbik addigi Európai Parlamenti képviselője az országos listáról bekerült a parlamentbe, így EP képviselői mandátumáról lemondott. Balczó helyére így Kovács került 2010 májusától.

A parlamentben az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, valamint az Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja.

2009-ben ő hozta tető alá az európai nemzeti pártokat tömörítő Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét. A szervezetnek 2010 júniusától ő volt az alelnöke és kincstárnoka, 2013 decemberében pedig négy évre megválasztották a szervezet elnökének.

Magánélet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kovács Béla nős, felesége osztrák állampolgár.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]