Kosztolányi Ádám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kosztolányi Ádám
Aba-Novák Mrs. Dezső Kosztolányi and Her Son, Adam 1923.jpg
Aba-Novák Vilmos festménye Kosztolányi Dezsőnéről és Kosztolányi Ádámról
Született 1915. április 18.
Budapest
Elhunyt 1980. április 17. (64 évesen)
Budapest
Nemzetisége magyar
Foglalkozása író
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Kosztolányi Ádám témájú médiaállományokat.

Kosztolányi Ádám (Budapest, 1915. április 18. – Budapest, 1980. április 17.) író, Kosztolányi Dezső és Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona (Görög Ilona) fia.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiváló képességű ember volt, ám idegbeteg és alkoholizmusra hajlamos. Egy kiadónál dolgozott mint recenzens, franciául és németül is jól beszélt. Apja nyomdokaiba akart lépni. Mikor apja meghalt, összepakolta holmiját és világgá ment: párizsi, londoni, római és bécsi szállodákban időzött. Édesanyjának rendszeresen pénzt követelő leveleket írt. Egy ízben látogatást tett Márai Sándornál is, akitől kölcsönkért, és azt mondta neki, hogy édesanyja állja majd a számláját, ő azonban megelégelte fia dolgait.

A nemzetiszocialista időkben családja, édesanyja zsidó származása miatt, üldöztetésnek volt kitéve. A nyilasok több alkalommal is rájuk törtek és letartóztatták őket, pénzt és emléktárgyakat vittek magukkal. Közfelháborodás hatására azonban visszaadták ezeket. Kosztolányi Ádám később is félt a támadástól és a betöréstől, 1948-ban ugyanis fegyvervásárlási engedélyért folyamodott a belügyminiszterhez önvédelmi célból.

Naplójegyzeteit, elmélkedéseit, Paul Claudel műveinek fordítását, valami vallásfilozófiai tárgyú írásait a Vigilia közölte. Vallásbölcseleti írásai és visszaemlékezése édesapjára megjelent a párizsi Irodalmi Újságban. Jegyzetei napvilágot láttak az Élet és Irodalomban, majd élete vége felé kisebb terjedelmű, aforisztikus írásai a Magyar Nemzet hasábjain láttak napvilágot. Ezen lapnak a munkatársai ösztönözték őt, hogy egy nagyobb volumenű munkát készítsen édesapjáról, de ez már nem valósult meg.

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Naplójegyzetek (Vigilia, 1974. 4. sz.).

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]