Kossuth Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kossuth Múzeum
A múzeum adatai
ElhelyezkedésCegléd
Magyarország
Cím2700 Cegléd, Múzeum u. 5.
Alapítva1917
Építési adatok
Építés éve1907 (banképületként funkcionált kezdetben)
Védettségszecesszió
Tervezőifj. Nagy István
Elhelyezkedése
Kossuth Múzeum (Cegléd)
Kossuth Múzeum
Kossuth Múzeum
Pozíció Cegléd térképén
é. sz. 47° 10′ 21″, k. h. 19° 47′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 10′ 21″, k. h. 19° 47′ 55″
Térkép
A Kossuth Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Kossuth Múzeum témájú médiaállományokat.

A Kossuth Múzeum a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága tájmúzeuma Cegléden, a Múzeum u 5. sz. alatt.

Itt van az ország leggazdagabb Kossuth-gyűjteménye, melyben nemcsak Kossuth Lajos életének relikviáit, hanem a Kossuth-kultusz művelődéstörténeti jelentőségű dokumentumait is őrzik.

Története, gyűjteményei[szerkesztés]

A múzeumot 1917-ben alapították. Mai épülete ifj. Nagy István tervei alapján tíz évvel korábban, 1907-ben bank céljára épült. A múzeum 1956-ban költözött mai helyére.

Az intézmény gyűjtőköre Cegléd városra és a környező településekre terjed ki, ezek tárgyi emlékeit, szellemi örökségének dokumentumait gyűjti, őrzi és dolgozza fel. Gazdag régészeti, néprajzi, numizmatikai, képzőművészeti gyűjteménnyel és a települések helytörténetére vonatkozó anyaggal rendelkezik. Ezekből részletek alkalmanként, időszaki kiállításokon láthatók.

Az állandó kiállítás[szerkesztés]

A múzeum Kossuth-gyűjteménye országos jelentőségű, melynek egy részét „Tükör valék…“ címmel állandó kiállítás mutatja be. A gyűjtemény és a kiállítás többek között Kossuth Lajos itthoni államférfiúi tevékenységének és az emigrációban töltött évek relikviáit, valamint a Kossuth-kultusz dokumentumait tartalmazza.

Az emeleti termekben berendezett kiállítás egyik híres látnivalója, a turini szoba Kossuth itáliai, torinói lakásának bútorait, berendezési tárgyait mutatja be. Érdekes kor- és művelődéstörténeti emlék az ún. százas küldöttség tablója. Kossuthot emigrációjában 1877. január 24-én Cegléd város polgárainak 100 fős küldöttsége kereste fel. A tablón Kossuth és az eseményen részt vett személyek fényképei láthatók. Egy másik vitrinben Kossuth halotti maszkját őrzik (Turin–Torino, 1894).

Források[szerkesztés]