Korányi Frigyes Gimnázium

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégium (Friedrich von Korányi Gymnasium)

Alapítva1870 (mint önálló intézmény 1967)
NévadóKorányi Frigyes (ember)
HelyMagyarország, Nagykálló
Korábbi neveiNagykállói Gimnázium
Típusegyházi fenntartású gimnázium
Oktatók száma42 (2011/2012)
Tanulólétszámkb. 550 (2011/2012)
IgazgatóGincsai Zoltán Gábor
OM-azonosító033649
Elérhetőség
CímSzabolcs-Szatmár-Bereg vármegye, 4320 Nagykálló Korányi Frigyes út 27.
Elhelyezkedése
Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégium (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)
Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégium
Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégium
Pozíció Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye térképén
é. sz. 47° 52′ 34″, k. h. 21° 50′ 21″Koordináták: é. sz. 47° 52′ 34″, k. h. 21° 50′ 21″
Térkép
A Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola Gimnázium és Kollégium weboldala

A Korányi Frigyes Gimnázium Nagykálló gimnáziuma.

Története[1][szerkesztés]

Az iskola jogelődjének számító középiskolát 1870-ben alapították meg. Ez az intézmény egészen az 1960-as évekig ki tudta elégíteni a nagykállói diákokat, de 1964-ben már csak úgy tudtak elegendő tantermet biztosítani, hogy három tanulócsoportot az iskolán kívül (tűzoltószertárban, művelődési házban) helyezték el. Ezt a helyzetet orvosolandó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei VB Művelődésügyi Osztálya 1967. augusztus 30-án rendeletet adott ki, a nagykállói Budai Nagy Antal Gimnázium és Szakközépiskola átszervezéséről. Ezzel tulajdonképpen megalapította Nagykálló második középiskoláját, melyben az első években 8-12 osztályt hoztak létre Nagykállói Gimnázium néven.

Névválasztás[szerkesztés]

Szeptember 8-án Kristóf János a gimnázium első igazgatója kérvényezte a megyei tanácstól, hogy az iskolája felvehesse a világhírű orvos, Korányi Frigyes nevét. Indoklásában szerint azért is Korányi neve lenne a legmegfelelőbb, mert "...csak a legutóbbi 20 év alatt iskolánk mintegy 60 orvost adott szocialista rendszerünknek...". Érvelése bevált, a megyei tanács a tervezetet elfogadta és a következő év március 15-éjén igényes irodalmi műsor keretében tartották meg az iskola névadó ünnepségét.

Az első évek[szerkesztés]

Bár az épületet nyolc osztály befogadására tervezték, már az indításkor tíz tanulócsoport (273 diák) elhelyezését kellett megoldani. Így szükségességből a kémiai előadó és biológiai szertár is tanteremmé vált. A fizika előadóban az elektromosságtan és optika tanítása okozott nehézséget, a felszerelések hiánya miatt. Egész évben hiányzott a könyvtár, ami abban az időben elengedhetetlen volt a tanítás, tanulás miatt, mivel csak áprilisban sikerült átköltöztetni a régi épületből. Hiány volt még többek között magnókból, hangkazettákból illetve térképekből. Az intézmény tanulmányi átlaga az első évben 3,2 volt, ami az előző évekhez képest reálisnak mondható. Az év-végi magatartás jegyek bizonyítják (141 példás, 114 jó), hogy a diákok kötelesség tudóak voltak.'970/71-es tanévben az iskola tárgyi feltételei javultak, a beszerzésre fordítható összeg 57 183 Forintra bővült. Nőtt a tanulók létszáma is: ebben az évben 315 volt az évkezdők száma. Kulturális területen a diákok már nem először szereztek sikereket. A sárospataki Diáknapokon Aradi Katalin versmondásban, Noviczky Rózsa zongoraszólóban nyert bronzérmet.

Sport[szerkesztés]

A fiú kosárlabdacsapat megyei harmadik, ugyanezen sportág lány csapata megyei negyedik helyezést ért el az 1972/73-as tanévben. Ugyanezen évben országos ifjúsági súlyemelő bajnokok kerültek ki a Korányiból, Száraz László és Hajdú Ferenc személyében. Az 1978/79-es tanévben a magasugró, távolugró és 4x100-as váltó fiú csapatai szerezték meg a megyei első helyezést. A középiskolás kupán a távolugró és magasugró fiúk 2. helyezést értek el. A Krúdy Kupán az iskolai lány kosárlabda válogatott aranyérmet szerzett. Az edzett ifjúságért mozgalom teljesítéséért 77 arany, 51 ezüst és 45 bronz jelvényt érdemeltek ki a tanulók.

Kéttannyelvű tagozat[szerkesztés]

1988/89-es tanévben alakult meg az iskola legismertebb tagozata: a Német Két Tanítási Nyelvű tagozat. Az 1989/90-es tanévben érkeztek meg első hullámmal német anyanyelvi tanárok. A kezdeti években a történelem német nyelvű oktatása okozott gondot, ennek ellenére év végén 4,4-es átlaggal zártak a diákok. 1993-tól a tanulók német nyelvű érettségit tehetnek. Az 1993-as országos konferencia nyomán (amit Nagykállóban rendeznek meg), nagykállói kezdeményezésre tovább fejlesztették a magyarországi két tanítási nyelvű gimnáziumok modelljét, így kialakítva a ma is ismert tanítási módszereket. 1995-ben, 49 tanuló leteszi a DSD (Deutsches Sprachdiplom) az új vizsgaközpontban, a nagykállói Korányi Frigyes gimnáziumban (abban az időben csak három ilyen vizsgaközpont volt). A vizsga a német kormánynak köszönhetően teljesen ingyenes. A megnövekedett tanulói létszám szükségessé tette egy új kollégium kialakítását, új tantermekkel együtt. Az átadó ünnepséget 1992. március 14-én tartották.

Képzések[2][szerkesztés]

Az iskola jelenleg hat tagozatot üzemeltet, négy, öt és hatéves képzésekkel.

6 éves képzéssel:

  • Hatosztályos tagozat

5 éves képzéssel:

  • Német Két Tanítási Nyelvű tagozat
  • Angol- Informatika tagozat

4 éves képzéssel:

  • Dráma tagozat
  • Általános tagozat
  • Humán-reál tagozat
  • Média tagozat

A zöld iskola projekt[3][szerkesztés]

A Korányi program keretein belül, az iskola komplex, környezet barát felújításban részesült.

Többek között kicserélték az elavult és környezetszennyező fűtésrendszert, mely helyett megújuló energiát hasznosító hőszivattyús és a legjobb hatékonysággal rendelkező kondenzációs gázkazánokból álló „hibrid” fűtési rendszer került kialakításra. Egy úgynevezett zöld tető is kialakításra került az épület lapos tetős részén, mely megfelelően biztosítja a hőszigetelést. Ennek hatására jelentősen csökkent a tető hőkibocsátása. Az épület korszerűtlen világítótesteit is kicserélték. Kiépítésre került egy esővíz begyűjtő-hasznosító rendszer, melynek köszönhetően a WC-k és piszoárok öblítése esővízzel lett megoldva. Lecserélték az épületben meglévő a vízpazarló csaptelepek, és piszoáröblítő berendezéseket modern infra-vezérlésű telepekre és WC-k öblítéséhez víztakarékos WC-öblítő tartályok szereltek fel. A fedett és megfelelő kapacitású, modern kerékpártároló kialakításával a környezettudatos közlekedés és a mozgás gazdagabb életmód is ösztönzésre kerül. A projekt keretein belül 20%-kal csökkentették a hulladék-kibocsátást, helyi komposztálással, a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével, a diákoknak és a dolgozóknak tartott előadásokkal, mellyel a zöldebb életmódra próbálták rávezetni őket.

További célja projektnek a környezetbarát megoldások minél szélesebb körű megismertetése, és elterjesztése az intézmények és a háztartások szintjén egyaránt. Mivel Nagykálló és a Nagykállói kistérség kiemelt jelentőségű középiskolájáról van szó, így a projekt igen széles körű környezeti nevelést valósít meg, mely nagyban hozzájárul a jövőben itt tanuló nemzedékek környezettudatos szemléletének kialakulásához. A pályázat másik alappillére a beruházás bemutatása és a környezettudatos életmód népszerűsítése különféle rendezvényekkel, előadásokkal, kiadványokkal, médiakampánnyal és egyéb kommunikációs eszközökkel.

Híres diákok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Boros Betty, Kállai János Évek könyve (1995) ISBN 963 04 5665 6
  2. Archivált másolat. [2012. november 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 25.)
  3. Archivált másolat. [2013. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 27.)
  4. Archivált másolat. [2013. április 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 10.)
  5. http://www.oji.u-szeged.hu/kontroll/loss.htm
  6. http://zeus.nyf.hu/~mattan/szemelyi/Nagy_K_cv.pdf
  7. http://www.szon.hu/nyiregyhaza/sikeres-emberek-sitku-erno/2099121[halott link]
  8. http://folyo-irat.hu/szerzink/userprofile/Sz%C3%A9ll%20Zs%C3%B3fia[halott link]
  9. http://starity.hu/sztarok/szakal-miklos/[Tiltott forrás?]
  10. Archivált másolat. [2013. február 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 10.)
  11. Archivált másolat. [2012. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 10.)

Források[szerkesztés]