Kornfeld Móric

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kornfeld Móric
Kornfeld Móric
Kornfeld Móric
Született1882. december 30.[1]
Budapest[2]
Elhunyt1967. november 4. (84 évesen)
Washington
Állampolgárságamagyar
GyermekeiKornfeld Tamás
Foglalkozása
Tisztségea magyar felsőház tagja (1927–1944)
SablonWikidataSegítség

Báró Kornfeld Móric (Budapest, 1882. december 30.Washington DC, USA, 1967. november 4.) közgazdász, nagyiparos, bankár, politikus, iregi földbirtokos. 1927-től 1944-ig a Felsőház tagja.[3]

Életútja[szerkesztés]

Apja, báró Kornfeld Zsigmond, a Magyar Általános Hitelbank vezérigazgatója volt, aki bárói címet szerzett 1909. február 22-én Ferenc József magyar királytól.

A Ganz-Danubius Gyár igazgatója, majd vezérigazgatója volt 1905 és 1918 között, majd az 1920-as évektől a Weiss Manfréd Művek igazgatója. 1927-ben apja emlékére megalapította a Magyar Szemle Társaságot.

A katolikus vallású zsidók érdekvédelmi szervezetének, a Szent Kereszt Egyesületnek alapítója. Az egyesület a holokauszt idején több száz ember életét mentette meg. Sógorával, Chorin Ferenccel együtt megteremtette a Magyar Nemzet című náciellenes újság kiadásának anyagi alapjait.[4] Budapesten nősült 1913. június 6-án.

Egyike volt azoknak, akiket a második világháború alatt, Magyarország német megszállása után a Gestapo elfogott, és Németországba szállított. Később semleges területre menekítették a családjával együtt, gazdasági érdekeltségeinek átadása fejében.

Fia Kornfeld Tamás, aki fiatalon Pécsett tanult, később az Egyesült Államokban[5] orvostanhallgató, ahol később tankönyveket is írt, és aneszteziológia-professzorként dolgozott.

Műve[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Móric Kornfeld, https://macse.hu/gudenus/mfat/fam.aspx?id=2455
  2. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 8.)
  3. Kornfeld Móric | Holokauszt Emlékközpont
  4. Egy konzervatív földesúr: Kornfeld Móric
  5. A Weiss, Chorin, és a Mauthner család negyven tagja a németekkel kötött „szerződés" keretében elhagyhatta az országot, őket a semleges Portugáliába és Svájcba szállították.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]