Korea Hangja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korea Hangja
Voice of Korea
조선의 소리
Adatok
Indult 1945. október 14.
Korábbi nevek Radio Pyongyang
Tulajdonos Koreai Munkáspárt
Ország Észak-Korea
Vételi terület nemzetközi
Hivatalos oldal

A Korea Hangja (koreaiul 조선의 소리, Csoszoni Szori) a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság nemzetközi hírközlő rádióállomása. Elsősorban koreaiul, kínaiul, spanyolul, németül, angolul, franciául, oroszul, japánul és arabul sugároz adásokat. 2002-ig Radio Pyongyang néven volt ismert, de Pyongyang FM-nek is szokták nevezni, a mai napig.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Eredete 1936-ra, a JBBK rádióállomáshoz nyúlik vissza. Ezt a japán megszállók üzemeltették, és Szöulból sugározták adásait az egész Koreai-félszigeten. A rádióállomás hivatalosan 1945. október 14-én indult, amikor a második világháború után hazatért Kim Ir Szen élő adásban elmondta győzelmi beszédjét.

Közvetítés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Korea Hangja rövid hullámú frekvenciákon közvetít, de középhullámon is, amivel a környező országokat célozzák meg. A legtöbb adást a kudzsangi rádiós telepről sugározzák, ami körülbelül 25 km-re van Kudzsang városától.[1] 2006-ban a Korea Hangja ugyanazon a hullámhosszon kezdett sugározni, mint a Lincolnshire Poacher nevű állomás.[2]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Voice of Korea című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]