Korda Imre

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Korda Imre
Született1853. október 30.
Kiskunhalas
Elhunyt1914. január 2. (60 évesen)
Kiskunhalas
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaíró,
újságíró,
szerkesztő,
pedagógus
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (1874–)
SablonWikidataSegítség

Korda Imre (Kiskunhalas, 1853. október 30.Kiskunhalas, 1914. január 2.) író, újságíró, szerkesztő, gimnáziumi tanár.

Élete[szerkesztés]

Kiskunhalason született, apja csizmadiamester volt. 1871-ben érettségizett a helyi gimnáziumban. A műegyetem elvégzéséhez nem voltak meg a megfelelő anyagi lehetőségei, ennek ellenére a fővárosban maradt, és 1874-től a pesti bölcsészkaron tanult. Egyetemi tanulmányai alatt megnősült, de ösztöndíjjal eljutott német és olasz földre is. 1881-1911 között a halasi gimnáziumban magyar nyelv és irodalom, francia nyelv valamint bölcselet tanárként dolgozott.

Munkássága[szerkesztés]

A Magyar Nyelvőr című szaklapban írt a Kiskunhalasi nyelvjárásról (1886); és dolgozatot készített a Halotti Beszéd "ysa" szaváról. Tudományos munkásságához tartozott még és azt jól jellemzi, hogy angol, francia, német és olasz írókat fordított. 1888-ban jelent meg Stylistika és verstan: a gymnasiumok és reáliskolák IV. oszt. számára című tankönyve. Írói munkássága révén színdarabok, színművek, regények megírásaival is kísérletezett. Kiskunhalason halt meg 1914-ben, és a régi református temetőben található a sírja.

Újságírói munkássága és színvonalas írásai például állhatnak a mai és leendő sajtómunkatársaknak. 1873-tól a Jókai Mór szerkesztette szatirikus lap az Üstökös című hetilap munkatársa lett. 1878-tól a polgári liberális Egyetértés című napilap szerkesztőségi tagja, majd főmunkatársa lett. Angol, francia nyelveken fordított a Hon című újságnak, melyet szintén Jókai irányított. A Budapesti Hírlap munkatársaként tárcanovellákat írt. 1882-ben Halasi Újság címmel elindítja az első helyi lapot. Ez a kezdeményezés Kiskunhalason nagy sikernek örvendett, és a mai napig nem volt hasonlóan színvonalas folyóirata a városnak. Helytörténeti, történeti, irodalmi szakcikkek, riportok, novellák, tárcák színesítették a helyi, a hazai, a külföldi hírek kavalkádját.

1884-ig tartott ki a Korda-féle Halasi Újság, amely valószínűleg nyomdai, anyagi okok miatt volt kénytelen feladni egyszemélyes lapját. Ám követői, másolói tucat számra akadtak a későbbiekben. Viszont színvonalban, szerkesztésben, elhivatottságban utolérni nem sikerült senkinek sem.

Írásai[szerkesztés]

Stylistika és verstan - a gymnasiumok és reáliskolák IV. osztálya számára. Általános Művelődési Központ; Bibó István Gimnázium; Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziuma, Kiskunhalas, 2000.

Emlékezete[szerkesztés]

Sírja a kiskunhalasi református régi temetőben található.

Kiskunhalason utcanév.

A Szilády Áron Gimnáziumban termet neveztek el róla.

Források[szerkesztés]